Marans…

skukhorzel's ei en prei, lente 004

Het is een mooi plaatje, dus moet het gebruikt worden. Dat is zo ongeveer mijn credo wanneer ik de foto zie die Ellen heeft opgeladen. Een raar perspektief vertoont de foto, en een nog vreemdere compositie. Toch lijkt het geheel aardig in evenwicht. Enfin…

Iets over de voorstelling dan maar. Eitjes en verse groenten van boer Skukhorzel. Hoe dat ook alweer allemaal zat met die Biologische Boer, beschermer van de Hobbykip, teler van fraaie groenten en verzorger van enkele trotse bijenvolkeren, je leest het maar na via diverse links.

Ik moet het even hebben over die chocoladebruine eitjes. Ze zijn afkomstig van een kippenras dat luistert naar exotische namen als Tarwe Maranshen, Zwarte Maranshen, Goud Patrijs Maranshen, of op z’n Frans: Poule de Bleu-Cuivré en Poule de Noir-Cuivré. Dat alles naar gelang de kleur en het voorkomen van de kippen.

Die chocoladebruine eitjes bezitten bijzondere eigenschappen. Ze hebben een dikke schaal en dikke vliezen. Consequentie daarvan is dat de kuikens het vaak moeilijk hebben om geboren te worden. Aan de andere kant is het gevolg van die dikke beschemlagen dat de eieren hun smaak langer bewaren en dat er geen ziektekiemen binnen kunnen dringen. Maranseieren zijn Samonellavrij.

Het schijnt ook een uitstekend vleesras te zijn, die Marans. Maar dat weet ik dan weer niet uit eigen      ervaring, de kippen van Skukhorzel worden niet gegeten. (Iedereen heeft zo het recht op z’n eigenaardigheden…).

En dan is er ook nog iets met die twee pracht-blauwe eitjes. Ik weet alleen niet meer wat…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *