Kippenvlees mét bot geeft altijd meer smaak. Daarom zul je bij ons zelden
gerechten tegen komen met kipfilets. Maar soms komt het even uit om ze toch te
gebruiken. We stellen onszelf dan wel als voorwaarde dat de filets van
onbesproken gedrag zijn, bijvoorbeeld filets met een Label Rouge, of die van biologische kip. Goed voor het dierenwelzijn, goed
voor de kwaliteit van het vlees. (Lees: Kipfileetje.)
Ik maakte vandaag een stoofpotje van goed kippenvlees en gaf er een Noord
Afrikaanse draai aan. Het recept is voor twee personen.
2 flinke kipfilets, 1 uitje, 2 tenen knoflook, 1 flinke vleestomaat, 1
afgestreken eetlepel Raz el Hanout, 10 olijven, 2 theelepels Harissapasta, 1
bosje verse koriander, olijfolie, peper en zout.
Bak de fijn gehakte ui en grof gehakte knoflook in de olie tot ze glazig
zijn. Voeg dan de in dobbelstenen geneden kipfilets toe. Als het vlees rondom is
dichtgeschroeid voeg je de Raz el Hanout toe en laat die heel even meebakken.
Dan de vleestomaat erbij, de harissa, de oliven en de helft van de fijgehakte
koriander. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en laat het gerecht
rustig een kwartier à twintig minuten stoven. Kort voor het opdienen gaat de
rest van de gehakte koriander erbij. Klaar!
Opmerkingen: De vleestomaat die ik gebruikte was prachtig rijp. Het vaste
binnenwerk zorgde voor de binding van het stoofvocht. Hoeveel harissa je
gebruikt hangt af van hoe pittig je je schotel wilt hebben. Je zou ook verse
pepertjes kunnen gebruiken, of cayennepoeder, zelfs sambal. Harissa is een
peperpasta uit Noord Afrika. Ik wilde je een verwijzing geven naar één van onze
artikelen, maar ik zag dat we er nog nooit explisiet over geschreven hebben.
Komt eraan lezer, komt eraan…
De sla die we erbij aten was alleen bedruipt met eerste klas olijfolie,
verder niks.
Bij het gerecht past couscous, maar rijst, pasta, aardappelen of brood kan
ook prima.
© paul