Radicchio, Marcella Hazan schrijft er het volgende over in haar boek “De
Italiaanse keuken”:
Van de diverse soorten rode radicchio, is
de laat geoogste soort met het smalle blad de zoetste en daarom de lekkerste om
te koken. Gewoonlijk zult u buiten Italie genoegen moeten nemen met de
langwerpige soort de variegato di Treviso, waarvan de vorm lijkt op die van
kleine bindsla. Als u ook die niet kunt vinden, kunt u de beter verkrijgbare
Chioggia-soort nemen, liefst aan het einde van het jaar, want dan is deze minder
bitter. Proef de radicchio rauw; als u hem te bitter vind, neem dan 2 delen
radicchio en 1 deel witlof, zodat het geheel iets milder van smaak
is.
Ik kocht op de markt de Chioggia soort.
Twee kleine ‘kropjes’. als je nergens radicchio kunt kopen gebruik dan eens
gewoon witlof voor dit recept, ook lekker.
Snijd de kropjes in vieren. Kerf de kern 3
á 4 keer parallel in de lengte in. Was de groente in koud water en schud ze goed
droog. Leg de partjes in een passende ovenschaal en bestrooi ze met zout en
zwarte peper. Giet er een paar lepels olijfolie over en zet de schaal in een
voorverwarmde oven op 200 graden. Bak de radicchio 10 minuten. Schep alles
zorgvulidig om en bak nu 6 minuten. Schep weer om en bak dan nog 10 minuten tot
de radicchio gaar zijn als je er met een vork in prikt.
Een prima combinatie met het varkensvlees
en de balsamicosaus!
En natuurlijk espresso toe.
© ellen.