Pastel de Nata…

Pastel de Nata...

Dat er veel Portugezen in Luxemburg wonen liet ik je al eens weten. Ruim twintig procent van de bevolking van Luxemburg komt van die kant van het Iberisch schiereiland. Met de integratie zit het wel snor, het beetje gekanker tussen alloch- en autochtonen mag geen naam hebben. Toch heeft zo’n invasie aan nieuwkomers een onmiskenbare invloed op het land.

Zo is in regio’s waar de Portugezen zich vestigen vaker Frans de voertaal dan Luxemburgs, ondanks de inspanningen van de overheid om de eigen taal gaande te houden. Er verschenen intussen talloze Portugese restaurants, Portugese café’s, Portugese winkels, Portugese culturele centra. De verregaande integratie ten spijt wil iedereen nog wat binding met het Moederland behouden.

Ondanks het grote aanbod van stokvis (bacalhou), bonen, varkensoren, bloed- en andersoortige worsten, wijnen, bieren en spiritualiën is er toch één nationaal gerecht(je) dat al het andere naar de kroon steekt en zowel in Portugal als in Luxemburg alom tegenwoordig is: Pastel de Nata

Het is een klein bladerdeeggebakje, gevuld met custardpudding. Het wordt van boven afgedekt met poedersuiker en kaneel en bij hoge temperatuur gebakken. Het gebak kan koud gegeten worden, maar in restaurants en café’s wordt het vaker warm geserveerd.

De oorsprong van het gebak ligt in een voorstadje van Lissabon, genaamd Belém (Bethlehem). Al sinds 1837 worden de gebakjes er verkocht onder de naam Pastéis de Bélem (meervoud) of Pastel de Bélem (enkelvoud). In de rest van het land heten ze gewoon Pastéis of Pastel de Nata (vrij vertaald: pasteitjes van of met room…).

Enfin, in Portugal en Luxemburg gooien ze je er mee dood en intussen veroverden de gebakjes stormenderhand Spanje en Frankrijk. Ook in de Lage Landen zie je ze steeds regelmatiger verschijnen.

Het is niet vreemd dat Pastel de Nata zo populair is. Het is namelijk een heel lekker gebakje en niet al te groot. Het laat zich lekker weghappen bij een kop espresso, als ontbijt of tussendoortje zonder dat het voor de rest van de dag je eetlust bederft. De kwaliteit van de gebakjes wil onderling nog wel verschillen. Zoek tot je de beste hebt, maar let op: ze zijn verslavend…

© paul

 

 

Please follow and like us:

6 thoughts on “Pastel de Nata…

 1. ……mmmm, mmm……
  Heb(ben) je/jullie misschien ook een ‘goed’ Pastel de Nata-recept voorhanden? Of wellicht een hint waar dat te vinden?
  Met wat ‘gezonde fantasie’ en daarbij gepaard gaand ‘passende’ ingrediënten, denk ik wel in de buurt te kunnen komen, maar een ECHTE, originele versie maken …….tóch handiger met goede receptuur!

 2. Verslavend, don’t I know it! Inderdaad kom je ze steeds vaker tegen. Tijdens mijn vakantie in Portugal at ik er iedere dag een, daardoor horen ze voor mij bij vakantie. Ik zal er niet zo snel eentje in Nederland kopen. Maar zeg nooit nooit….

 3. Verslavend zijn ze, zonder twijfel Nicolet…
  En Eva, het oorspronkelijk recept wordt nog steeds geheim gehouden. Het is cultureel eigendom van een kleine koekenbakkersfabriek in Belém, Portugal.
  Bruikbare recepten vind je evenwel in het uitstekende kook- en productinformatieboek Culinaria Europa, maar ook in een paar kookboeken, gericht op het Iberisch schiereiland (ik heb ze even niet bij de hand, ik zit te ver van onze kookbibliotheek). Vraag het binnenkort nog eens en mogelijk kan ik je helpen…

  Groet, Paul

 4. Da’s jammer Paul!
  Echter, niet getreurd’, op korte termijn ga je proeven van een in de ‘Black Egg’ bereid kippenbeestje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *