Gedroogde chilipepertjes…

Gedroogde chilipepers van de Witte Brug...
Ik weet niet hoe het bij jullie was, maar hier mochten we ons verheugen op een overdadige peperoogst. Van de twee plantjes die achter in de tuin logeerden plukten we met gemak een vijftig vruchten.

Op de Witte Brug, bij Marleen en de Jongste Bediende, was het helemaal kassa. Ergens in de moestuin plantten ze een rijtje peperplantjes, alles uit eigen kweek. De overdadige opbrengst die die plantjes genereerden zou voldoende zijn om een aantal Molukse families voor een heel jaar te voorzien van verse pepers. Man-oh-man, wat een oogst.

Een deel van de oogst is ingevroren, dat gaat prima. Een klein deel is intussen al verwerkt in de dagelijkse kost, en een deel heb ik gedroogd en daarna vermalen tot fijne chilivlokken.

De kleur van de pepers op de foto lijkt een beetje raar, maar dat komt doordat die vruchtjes volledig zijn ingedroogd. Het oogt heel wat, maar in feite is het niet meer dan een flinterdun huidje wat je ziet. Ook de zaadjes en de zaadlijsten zijn kurkdroog. Al het vocht is eruit en de vruchtjes wegen dan ook nog nauwelijks iets.

Het drogen gebeurde heel simpel, op een vloeipapier boven de verwarmingsradiator. Ik heb ze daar een paar weken laten liggen. Daarna maakte ik ze schoon en verwijderde ik het merendeel van het zaad en de lijsten. De huidjes werden grof gescheurd en belandden in de blender. Even laten draaien en je houdt fijne vlokjes over, klaar voor gebruik.

Het is aan te raden om bij zulk een klus plastic handschoenen te gebruiken, je voorkomt daarmee ongelukken. Ook zorgvuldig schoonmaken van de gebruikte apparatuur en messen is geboden. Door het fijnmalen komt er ook peperstof vrij, venijnig spul. Ik dacht dat ik heel zorgvuldig te werk was gegaan (en dat was ook zo), maar zag mezelf dan toch proestend terug boven het aanrecht. Ik kreeg er meteen een snotneus van…

Hoe heet het spul is moet proefondervindelijk worden uitgevonden, ik had geen zin om de capsaïnewaarde te bepalen, dat is veels te veel werk, als je het thuis überhaupt al voor elkaar krijgt. (De capsaïnewaarde geeft aan hoe heet een peper is en wordt uitgedrukt in cijfers op de schaal van Scoville.)

Ik heb intussen een nieuwe lading pepers te drogen gelegd en Marleen komt vandeweek met nog eens een zak die ook op deze manier geconserveerd dient te worden.  Binnenkort zitten we dus met een overdaad aan chilivlokken, maar ja, je moet toch wat.

Het zal wel weer uitdelen worden, maar dat is geen straf…

© paul

4 thoughts on “Gedroogde chilipepertjes…

 1. Groeien deze peperplanten in een plantenkasje in de moestuin of gewoon in de open lucht? Ik zou deze ook graag kweken. Iedere week verwerk ik wel één à twee pepers in gerechten. Voor de zachtere smaak gebruik ik nu af en toe nog de Piment D’Espelette uit Ainhoa aan de Spaanse grens in Zuid-west Frankrijk. Daar hadden we tijdens onze vakantie 30 jaar geleden alle pepers langs de huizen te drogen zien hangen. Thuis gekomen kocht ik af en toe een kilo hiervan. Die deelde ik onder vrienden uit. De eigenaresse verzond de grof gemalen peper aan mij in een grote plastic zak en ik stuurde per brief met ansichtkaart papiergeld om te betalen. Dat waren nog eens tijden. Al geruime tijd hebben ze de status A.O.C. en is de prijs vertienvoudigd.

 2. Dag Marijke;

  De pepers komen van de koude grond (zonder kas). Marleen bestelde het zaad al weer enige jaren geleden bij een betrouwbare kweek(st)er, via internet. Sinds dien ging ze verder met zaad uit eigen oogst. Ook mijn peperplantjes kwamen van Marleen.
  De overvloedige oogst kan allerhande reden hebben: misschien bloeiden de plantjes op het juiste moment, misschien sloeg de zomerwarmte op het juiste moment toe, ik weet het niet.
  Als je wilt kun je wat zaad krijgen, je kunt dan je eigen plantjes kweken.

  We hebben het over wat we hier de Spaanse peper noemen (1000-2000 op de schaal van Scoville).

  Groet, Paul.

 3. Dag Marijke;
  Ik heb je adres genoteerd.
  Het duurt nog wel een week of twee voordat de zaadjes verzendklaar zijn. Ergens verderop in december valt er dus een enveloppe in jullie brievenbus. Daar zijn verder geen kosten aan verbonden, we vinden het veels te leuk dat lezers met enthousiasme reageren.

  Groet, Paul

  • Beste Paul,

   Dat wordt een leuk kerstcadeautje.
   Ik neem aan, dat jullie deze peperplantjes binnen in potjes met gewone potgrond voorkweken ergens half maart of begin april.
   Super bedankt alvast!

   Groetjes,
   Marijke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *