Boerenkool in de Morvan…

Boerenkool in de Morvan...
Het zal je niet ontgaan zijn dat Boerenkool helemaal hip is. Er wordt over gepraat, gefacebookt, getwitterd en geblogd dat het een aard heeft. Wetenschappelijk onderzoek naar de helende effecten van de groente en een paar aanbevelingen van de Raad voor de Gezondheid hebben er zeker toe bijgedragen dat iedereen het er nu over heeft, maar populair was de groente in ons land altijd al; ieder van ons is er mee groot geworden…

Ook in de Verenigde Staten en in Canada wint de groente snel aan populariteit naar het schijnt. En in delen van Europa wordt de Boerenkool (opnieuw) geïntroduceerd.

In Frankrijk was Boerenkool nooit zo bijzonder populair, maar de liefhebber kon hem altijd wel vinden. Chou frisé noemden ze hem van oudsher. Maar wie schetst onze verbazing: in het land dat zich erop laat voorstaan dat ze hun taal puur houden, dat ze anglicismen actief verwijderen en germanismen uitbannen, in dat land nu troffen we Boerenkool aan. Ergens in de groentekist lag ook nog een prijskaartje met Chou frisé erop, maar Boerenkool moest het zijn…

Toen Ellen bijgekomen was van haar verbazing en snel een foto van het fenomeen maakte schoot het mevrouwtje van de marktkraam toe. Ze kon het woord weliswaar niet uitspreken, maar wel probeerde ze ons te overtuigen van de gezondheidskwaliteiten, de smaak en andere bijzondere eigenschappen van de groente. (Alsof wij overtuigd dienden te worden, maar ach, dat kon zij dan weer niet weten…)

Enfin, het blijft intrigerend: hoe komt dat woord in Frankrijk verzeild geraakt. En vooral ook: waarom is men het gaan gebruiken. Men had toch zelf allang een naam voor de groente. We zullen er wel nooit achter komen…

Een en ander speelde zich af in de overdekte markthallen van de stad Autun, hartje Bourgondië. Of de Chou frisé op veel Franse plaatsen Boerenkool heet hebben we niet kunnen controleren. Indien je iets weet over het raadsel horen we dat graag van je…

© paul

 

2 thoughts on “Boerenkool in de Morvan…

  1. In mijn beleving is de hele markt in Autun nogal een Nederlandse bedoening. Er staat ook een Hollandse kaas boer, een Nederlands biologisch kraampje en volgens mij is ook de kippenman van Nederlandse afkomst. En als het de markt lui niet zijn, van de klandizie is ook een groot gedeelte afkomstig uit ons land, tenminste, de keren dat wij er waren.

    • Ja, dat lijkt er wel op Pieke. Ik moest even goed kijken naar dat Nederlandse opschrift op de kist met boerenkool, vreemd. Er zijn natuurlijk erg veel Nederlanders die huisjes bezitten of huren in de buurt en al waren wij er toch ver buiten het seizoen, de parkeerplaats stond vol met Nederlandse auto’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *