Ovenschoteltje van kabeljauw, puree en morsterdsaus…

vis en mosterdsaus

We aten al een tijdje geen vis meer en hadden er onderhand echt zin in. Helaas is er in ons dorp nauwelijks verse vis te koop. We kopen vis meestal op de markt in Helmond en vriezen dan porties in. Door grote drukte en ijzige koude waren we al een paar weken niet meer op de markt geweest en dus geen vis. Zaterdag kochten we flink in, eerst naar de Sumiran boerderij voor biologisch vlees, daarna naar de Helmondse markt voor verse groenten en vis.

Vandaag IJslandse kabeljauw. Ik had zin in een winters zwaar, nostalgisch gerecht. Lekker met veel aardappelpuree en saus. Bordje sla erbij voor de vitaminen.

Voor vier personen:

  • 1 kilo kruimige aardappelen. Schil de aardappelen, kook ze gaar en maak er met de knijper puree van.
  • 600 gram gefileerde vis in hapklare stukjes (bijvoorbeeld kabeljauw, gekweekte uit Schotland) of andere filets of raadpleeg de viswijzer voor meer info over Goede Vis).

Maak een mosterdsaus van :

  • 1 lepel boter
  • 1/2 zeer fijn gesneden uitje
  • 1 lepel bloem
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • ruim 1/2 liter bouillon
  • flinke scheut room, peper en zout

Smelt de boter in een sauspan. Fruit de ui hierin aan. Voeg de bloem toe en roer alles tot een mooie massa, laat dat zo even zachtjes garen. Voeg dan de mosterd toe, goed roeren en dan de bouillon erbij voegen. Blijf roeren tot je een homogene massa hebt. Maak op smaak met peper en zout en voeg nog wat room toe.

Verwarm de oven op 200 graden. Schik de aardappelpuree in een vuurvaste schaal, maar houd in het midden van de schaal een kuiltje vrij en giet daarop wat mosterdsaus. Leg hierop de stukjes rauwe kabeljauw. Schenk er nog wat mosterdsaus over tot de vis helemaal bedekt is en zet de schaal 25 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden. Strooi er nog wat versgehakte lente-ui en peterselie over en dien op met een flinke groene salade.

Espresso toe.

© ellen.

One thought on “Ovenschoteltje van kabeljauw, puree en morsterdsaus…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *