Kip met saffraan en tomaat en als bijgerecht linzen uit Puy…

kip met saffraan

Soms verlang ik wel weer naar een beetje zon, zee en mooi weer. Te lang is het nu te koud, te somber en vooral te donker. In de morgen loop ik door een donkere, bijna onverlichte straat naar de bushalte ( 5 lantarenpalen die om de één of andere reden geen licht meer geven). Stoeptegels die een paar keer per jaar, om mij duistere redenen, opgegraven worden en na een paar dagen weer slordig worden terug gegooid, zodat ik in het donker, struikelend onze straat doorkruis. Dan wacht ik, weer in het donker, in de regen of de sneeuw, ( helaas geen bushokje of iets om te schuilen) nog ‘even’ tot mijn bus komt die me naar de grote stad Eindhoven zal brengen. Ik mag dan staan in de bus tot ik op de plaats van bestemming ben, hangend tussen veel natte jassen met mensen erin. Ik stap uit en geniet even van de frisse ijskoude regen en loop dapper het pikdonkere terrein op van de Technische Universiteit Eindhoven. De TU Eindhoven blinkt niet uit in voorzieningen voor voetgangers, maar wel in het tegendeel. Via een pikdonkere route zonder voetpaden moet ik, al zigzaggend om niet geschept te worden door de vele bedrijfsbusjes, naar ons Fontysgebouw zien te komen. Je zou van een Technische Universiteit meer verwachten! Parkeerplaatsen zijn goed geregeld maar de rest…

Thuisgekomen via dezelfde route v.v., alweer bijna donker, had ik vandaag echt zin in zomer, vakantie, licht en lucht. Een beetje zuiders, zomers eten op tafel dus; kip met saffraan en tomaat en chilipepertjes.

Voor ongeveer vier personen;

 • 8 biologische kippendrumsticks (afhankelijk van hoe groot ze zijn, 1 à 2 per persoon)
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
 • 4 rijpe tomaten of een blikje gepelde tomaatjes
 • 4 gedroogde chilipepers
 • wat gedroogde oregano
 • een flinke pluk saffraan
 • een scheutje witte wijn
 • 2 eetlepels kappertjes ( gezouten kappertjes even ontzouten in wat water)
 • versgehakte platte peterselie

Braad de kip even aan in de hete olijfolie. Doe er de chilipepers bij en de knoflook en bak even zachtjes mee. Dan de stukjes tomaat, de saffraan en oregano erbij en nog even bakken. Afblussen met witte wijn en ongeveer 45 minuten zachtjes laten stoven. Voeg de kappertjes toe als het vlees bijna gaar is en breng het geheel op smaak met zout en peper. Strooi er voor het opdienen nog wat peterselie over en eventueel wat uitgebakken spekjes.

linzen

Omdat het toch nog gewoon winter is aten we er linzen bij. Wij hebben een mooie voorraad linzen uit Puy (Frankrijk) in onze kelder.

 • 1 kop linzen (een koffiebeker)
 • 6 koppen water
 • 1 teentje knoflook, geplet en in stukjes gehakt
 • 1 stengel bleekselderij, kleine stukjes gesneden
 • 1/2 winterwortel, in kleine stukjes gesneden
 • 75 gram ontbijtspek of panchetta in dobbelsteentjes gesneden
 • klein beetje olijfollie
 • wat vers gehakte platte peterselie

Smoor de knoflook even in de olijfolie. Voeg de selderij en wortel erbij en smoor ze even mee. doe er dan de linzen en het water. Roer alles goed om en laat de linzen zo 45 minuten zachtjes koken. *)

Giet eventueel overgebleven water af.
Bak de spekjes in een pan en roer ze door de linzen.
Strooi er wat verse peterselie over.

Wij aten er een salade van rauwe witlof met appeltjes. En, natuurlijk espresso toe.

*) kooktijd van de linzen is afhankelijk van de soort en hoe vers de linzen zijn. Heel moeilijk te zeggen dus. De linzen uit Puy die wij kochten zijn prima. Je hoeft ze niet vooraf te weken. Sommige linzen moet je wel even weken (3 uur weken in koud water. De linzen dan spoelen en verder zoals in het recept).

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *