Kaneelcake

kaneelcake

Een beetje laat dit verslag, een Valentijnscake. De foto prijkt al een paar dagen boven op het weblog maar een verslag, niet te vinden…Tjaaa, druk, druk, druk, en cake al op…bakken we maar een nieuwe…Daarna een half stukje geschreven dat plotseling uitgewist was na een paar boodschappen!!!! Nieuwe cake gebakken, cake weer op, en nog geen foto…zo ging dat zo ongeveer. Maar iedereen vond de cake zo lekker, in hartvorm of anders, dat ik het recept toch wel moet opschrijven, bij deze dus; Kaneelcake met chocolade.

Voor Valentijnsdag bakte ik deze cake in een speciale hartvormig bakblik. Ik heb het blik al jaren en het doet trouw dienst bij bijzondere gelegenheden. Ik kocht het bakblik voor de 12 1/2 jarige bruiloft van Bram en Maja. Een Moluks / Nederlandse bruiloft. Ik maakte toen twee van deze harten, één met witte chocolade en één met super dark. Dat feest is inmiddels zo’n 18 jaar geleden maar wij denken er nog steeds met veel plezier aan terug, nog nooit heb ik zo’n mooie, bijzondere “bruiloft” meegemaakt. En voor de nieuwsgierige mensen onder de lezers; het bruidspaar van toen is nog steeds heel gelukkig samen!

Het recept voor deze cake las ik bij Arden, en Arden vond het weer in een mij onbekend boek; “Baking from my home to yours” van Dorrie Greenspan. Een heel makkelijk recept om cake te maken, je hebt er niet eens een mixer bij nodig! Gewoon even roeren en klaar! Voor een harvorm, of gewoon een cakeblik (midden 23 cm):

 • 250 gram suiker
 • 1 eetlepel kaneelpoeder
 • 235 gram patentbloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 170 ml melk
 • 10 ml sterke koffie
 • 2 grote eieren
 • 1/2 theeleple vanilleessence
 • 140 gram boter
 • vulling 85 gram pure chocolade
 • 20 gram suiker
 • 1 theelepel kaneel

glazuur:

 • 175 gram pure chocolade
 • wat water
 • klein klontje boter voor de glans

De rest is heel simpel; Smelt de boter au bain marie en laat die afkoelen. Meng boem, bakpoeder, suiker, kaneel goed door elkaar.

Doe de melk, koffie, vanilleextract en de eieren in een mengbeker en kluts ze even goed om. Giet dit mengsel bij de bloem enz. Roer nu alles voorzichtig door elkaar. Dan de gesmolten boter erbij doen en nog even voorzichtig omscheppen.

Giet de helft van het beslag in een ingevette, met bloem bestrooide cakevorm. Meng de suiker, kaneel en fijngehakte chocolade en strooi dit over het deeg. Giet daarop weer de rest van het deeg en bak ongeveer 35/40 minuten op 160 graden.

Simpeler kan het niet! Je hebt er niet eens een mixer bij nodig!

Om het mooi en nog smakelijker te maken kun je er een dikke laag chocolade over gieten. Gewoon 175 gram chocolade naar keus (wit, extra dark of iets daartussenin), in fijne blokjes hakken, au bain Marie smelten en over de afgekoelde cake gieten. Voor speciale gelegenheden versieren met een mooie roos van marsepijn, blaadjes van chocolade enzovoorts…

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *