Knoflooksoep met een gepocheerd ei uit La Mancha.

knoflooksoep

Nog een paar dagen en het Carnaval barst los hier in het Zuiden. Een goed moment om vandaag al eens een wijze raad te geven mét recept! Je kunt namelijk een behoorlijke ‘houten kop’ krijgen van dat carnavallen en dan is deze soep één van de meest probate middelen om weer snel te herstellen. Wat de werkzame stof tegen de kater nu precies is weet ik niet, maar geloof mij: het werkt! Er worden al eeuwen heilzame krachten toegeschreven aan de welriekende knoflookbollen. Het zou de bloeddruk reguleren, en ook het cholesterol gehalte in ons bloed zou er van omlaag gaan. En ook bij een forse verkoudheid vinden mensen baat bij knoflook. Het belangrijkste is natuurlijk dat deze soep gewoon heel erg lekker is!

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit La Mancha, in Castilië, Spanje. Er wordt daar op grote schaal knoflook geteeld die ze onder andere in dit streekgerecht verwerken. Ik gebruikte de gerookte knoflook van Smokey Al en al hadden we dan helemaal nog geen kater, de soep smaakte vanmiddag er niet minder om.

Voor vier personen:

De oven voorverwarmen op 200 graden.

  • 4 flinke sneden oud witbrood
  • 1 liter bouillon
  • 75 gram gerookte ham in kleine sliertjes
  • 1 theelepel paprikapoeder mild
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zeker 8 ferme tenen gerookte knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel vers gehakte platte peterselie
  • 4 eieren

Snijd het brood in kleine dobbelsteentjes. Verwarm de olijfolie en bak daarin het brood goudbruin. Voeg de knoflook toe en laat ze even meebruinen. Doe er het paprikapoeder en de chili bij, roer even goed om en giet er de bouillon bij. Laat de soep zo ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.

Verdeel de soep over vier ovenvaste kommen of schaaltjes en laat in elk schaaltje voorzichtig een ei glijden. (zonder de schaal natuurlijk!) Zet de kommen dan 10 minuten in de hete oven, strooi er wat peterselie over en dien meteen op. Deze soep moet gloeiend heet gegeten worden. De bedoeling is dat het eiwit gestold is en het geel nog wat zacht en vloeibaar.

knoflooksoep

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *