Niertjes in whiskysaus

kalfsnier in mosterd- whisky

Niertjes, wie eet ze nog? Ik lees veel berichten van Foodbloggers, ik lees recepten in kranten en tijdschriften, maar iets over niertjes… nooit! Het eten van orgaanvlees lijkt zowiezo helemaal uit de tijd. Het wordt bij onze plaatselijke slager ook nauwelijks  aangeboden, geen vraag meer naar! “Als ik zou willen, zou ik dat kunnen bestellen”, zegt onze dorpsslager. De Turkse slager Sabir in Helmond, verkoopt mij af en toe, op verzoek een paar lamsniertjes, maar dat is dan ook alles. De nieren van de fokvarkens bij ons uit de buurt eten wij liever niet. Dus houdt het daarbij op.

In Luxemburg is het eten van orgaanvlees nog heel gewoon. Bij iedere goede slager en ook in de betere Super kun je prima kalfsnier kopen. Van mooi, echt Luxemburgs kalf. Met op de verpakking de vermelding waar de dieren zijn geboren, waar ze zijn opgegroeid en waar ze zijn geslacht. Je begrijpt het zeker al lezer, wij zijn even in ons buitenverblijf… We arriveerden hier vroeg in de middag en na wat rondrommelen en bagage een plaats gegeven te hebben, vertrokken we rap richting Super. Vóór de winter maken we ons huisje helemaal leeg; alles wat bevriezen kan moet er uit. Dus nu moesten we even flink boodschappen doen. Uien , knoflook, verse groenten, wijn, bier en de gewone leeftocht voor een paar dagen. Wat zullen we eten is altijd de vraag… Vlees, vis,… en toen lagen daar opeens die mooie kalfsnieren…

Nou ben ik zelf niet zo heel gek op niertjes, dus doe ik doorgaans ook niet zoveel moeite om ze ergens te kopen. Paul daarentegen is er gek op en vriend Evert ook en daar wij vaak samen in Luxemburg verblijven is een stoofpotje van kalfsnier een echt Luxemburgs gerecht geworden. Het was alweer een tijdje geleden dat ik ze had klaargemaakt dus besloot ik voor Paul een stoofpotje te maken met deze kalfsnier. Jammer voor Evert, die is dit weekend niet hier. Maar Evert, je houdt een maaltje niertjes tegoed!

 •  Voor twee personen
 • 400 gram schoongemaakte kalfsnier
 • boter
 • 1 flinke sjalot, fijngesneden
 • 1 teentje knoflook, geplet en fijngehakt
 • wat bloem
 • een eetlepel grove mosterd
 • een scheutje whisky
 • room
 • peper en zout

Snijd de nier in kleine blokjes en bestuif die met wat bloem. Bak de sjalot in een stoofpannetje lichtbruin aan. Voeg de knoflook toe en smoor die ook even mee. Doe er dan de mosterd bij en roer goed. Blus af met de whisky en giet er dan een flinke scheut room bij. Laat de saus even zachtjes inkoken en breng ze dan verder op smaak met peper en zout. Bak in een andere pan de niertjes goudbruin aan tot ze aan alle kanten mooi gekleurd zijn. Doe de niertjes dan in de saus en laat het geheel nog even doorgaren tot de saus mooi gebonden is.

Wij aten er een frisse salade bij en wat aardappeltjes.

Kopje espresso toe.

© ellen.

 

 

 

 

5 thoughts on “Niertjes in whiskysaus

 1. Kalfnier.. heerlijk. Hartelijk dank voor het recept dat nu op ons lijstje staat.
  Gelukkig heeft onze plaatselijke keurslager altijd kalfsnier op voorraad. “Ik vind het leuk om mensen die bijzonder vlees willen, altijd te kunnen helpen.”. De kalfjes komen ook nog eens uit het Groene Hart, dus vlakbij.
  Een tip is wel om aan de slager een stukje niervet te vragen en hierin te bakken… zo’n lekkere smaak!

 2. Fijn dit recept, wij aten dit vroeger iedere zondag na de mis van 9.00 uur , niertjes, heerlijk, nu alleen ooit met Pasen of kerst. Dit recept ga ik zeker proberen! Bedankt.

 3. Wat ontzettend leuk om te lezen dat er nog liefhebbers van orgaanvlees bestaan. Dank voor jullie reacties.
  En ja, die nierbroodjes uit de muur herinner ik me maar wat goed. Ze roken altijd een beetje verdacht, maar ze smakten me uitstekend.
  Wat dat niervet betreft heb je volkomen gelijk Frank. Wanneer ik onze Turkse slager in Helmond om een rundernier vraag krijg ik hem gratis mee, de klomp vet er nog omheen. We gebruiken het bij het maken van Christmaspudding.

  Groet, Paul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *