Lamskarbonaadjes en broccoli uit de oven

sauerland boer met lam

Nog steeds is het echt prachtig lenteweer, heerlijk om dan met de bus naar huis te reizen en het laatste stukje te lopen in het zonnetje. Toch leuk dat verzetten van de klok, nu is er na het werk ook nog even tijd om in de tuin te zitten en te genieten.

Nog even terug naar ons weekende in het Sauerland; we schreven het al, het weer was slecht, met af en toe een klein beetje zon. Neel legde nét dat kleine beetje zon vast op deze foto; De buurman van ons gehuurde huis, in zijn stal vol met lammetjes en moederschapen. Door het slechte weer kon hij nog maar één koppel schapen met lammetjes naar buiten brengen. Wij waren getuigen van de eerste stapjes en sprongetjes in het verse gras. Prachtig om te zien…

Maar op dit weblog gaat het toch echt over eten. Schattig die lammetjes maar… deze schapen en lammetjes worden gehouden voor het vlees! De wol brengt nog nauwelijks iets op, dat is bijzaak. De mooiste exemplaren worden apart gehouden om ons in volgende jaren weer van lammetjes te voorzien. De rest mag de hele lente en zomer in de Sauerlandse weiden huppelen en wordt dan geslacht. Wreed misschien, en voor wie nooit vlees eet, oké. Stop hier maar met lezen. Ik eet wel vlees en mijn idee is dat je beter zo’n lammetje kunt eten dat een mooi leven in de wei gehuppeld heeft dan een varken uit een megastal of een kalf dat alleen maar in een enge kist moest wachten op het slachthuis…Of zo’n kip die in een overvolle kooi zo snel mogelijk vetgemest moet worden en dan ná de slacht ook nog eens wordt volgespoten met water om het gewicht te vermeerderen. Lamsvlees is naar mijn idee in ieder geval meestal eerlijk vlees!

Vandaag dus lamskarbonaadjes met broccoli uit de oven;

lamskarbonaadjes en brocolli uit de oven

Reken per persoon 3 karbonaadjes. Maak een marinade van wat olijfolie, knoflook, oregano en wat citroenrasp en laat daarin de karbonaadjes een half uurtje marineren. Bak ze dan in wat olijfolie mooi knapperig en bruin.

Geef er broccoli bij bijvoorbeeld zoals wij vandaag aten;

1 pond broccoli, neem alleen de dunne steeltjes en de bloem.Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. Kook de broccoli hierin in 3 minuten beetgaar, schep ze uit de pan een leg ze dan even in een bak ijswater. Zo blijft de groente mooi van kleur en knapperig. Schik de roosjes in een ovenschaal en maak dan de dressing;

  • wat goede olijfolie
  • 2 tenen fijngehakte knoflook
  • vijf kleine tomaatjes in kwarten gesneden
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1 theelepel pijnpitten
  • citroenrasp, oregano peper en zout
  • wat parmezaanse of andere kaas, versgeraspt.

Meng de olijfolie met de rest van de ingredienten en schep die over de broccoliroosjes. Strooi er wat kaas over en zet het schoteltje even in de hete oven onder de gril tot de kaas gesmolten is.

Kopje espresso toe!

foto van de lammetjes in stal © neel van eenbergen.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *