De cocotte is kapot…

kaasfondue en salade
Het was vlooienmarktspul, maar daarom niet minder. We hadden het er gisterenavond over hoelang de schaal alweer dienst deed op het Ministerie, we kwamen er niet uit; het moest op z’n minst vijfentwintig jaar zijn. Gisteren dan diende hij voor het laatst zijn meesters als tafelgenoot, de cocotte mocht hierna nog van en tweede leven genieten als bloempot.

Dit soort aardewerk is geschikt om te gebruiken in de oven, maar de schaal kan ook op het open vuur. We gebruikten hem om kleine stoofpotjes te maken, maar ook om een salade in op te dienen. Hij was dekschaal voor groenten en aardappelen en soms werd-ie volgepropt met brood. Maar bovenal toonde de cocotte zijn waarde als drager van de notoire kaasfondue

De vaste lezer heeft door de jaren heen wel meegekregen dat dat gerecht hier met enige regelmaat op tafel verschijnt. We gebruiken er twee cocottes voor, allebei aardewerk. De groene pot heeft een grotere doorsnee maar is lager, terwijl deze hier juist een kleinere middellijn heeft, maar een veel hogere rand. Op zich hebben we geen voorkeur, we gebruiken de cocottes willekeurig door elkaar.

Op de groene pot zit sleet, maar deze hier is echt op. Craquelé had-ie altijd al, en scheuren zaten er allang in. Maar nu zijn de scheuren echt door en door. Het ding is niet meer te gebruiken op het vuur of in de oven.

Ik zocht een beetje op internet naar eventuele vervanging, ik probeerde op merk te zoeken maar vond niets terug.  En verder zijn nieuwe spullen zijn vaak minder mooi en de prijzen liegen er niet om. Nee, dat wordt weer vlooienmarkten bezoeken. Ik stel het me bij deze als vakantietaak. In België en Frankrijk kom je het spul nog vaak tegen, in tegenstelling tot Nederland, waar dit soort aardewerk al generaties lang niet meer wordt gebruikt in de keuken.

Adieu cocotte, het ga je goed als bloempot…

© paul
kaasfondue en salade

 

4 thoughts on “De cocotte is kapot…

 1. Echt jammer, die oudjes zijn het mooist. Waarschijnlijk als je zoekt op caquelon in plaats van cocotte kom je meer tegen. Caquelon is de naam voor dit modellletje en indien van aardewerk meestal met een hol handvat. Een cocotte is meer een souflébakje zoals voor oeufs en cocotte. Zoekend op afbeeldingen kwam ik dit tegen, heel anders maar ook verleidelijk mooi: http://www.ebay.fr/itm/Terrine-ancienne-terre-cuite-vernissee-/321449010975?hash=item4ad7daa71f&pt=FR_JG_Art_Objets_XXeme
  Met verzendkosten erbij iets buiten de begroting maar op zich niet duur. Dit komt meer in de buurt: http://www.delcampe.net/page/item/id,163682265,var,Caquelon-en-terre-cuite-vernissee-poelon-Deco-cuisine-gastronomie-Ideal-fondue-savoyarde-fromage-gratin,language,F.html
  Maar veul leuker is natuurlijk er gewoon tegenaan lopen op de eerste de beste vide grenier. Goede jacht!

 2. We kochten de cocotte op een vlooienmarkt ergens in Luxemburg. We gaan deze zomer op zoek naar een nieuwe. Het valt me op dat er in Nederland in tegenstelling tot Belgie, Frankrijk en Luxemburg, weinig of geen kookspullen op vlooienmarkten worden aangegboden.

 3. Wat een geleuter. Daor gaot het op de Camino niet over. Allene aankommen in Santiago del Compstello telt, da is belangrijk!!

  Gegroet,
  Franciscus Schepers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *