Het is een beetje stil hier op dit weblog de laatste tijd. Wij hadden het druk met van alles en nog wat, onze uitstapjes naar Luxemburg kostten natuurlijk nogal wat tijd en dan was er ook nog die schitterende, bloedstollend spannende, “Millennium Triologie” van Stieg Larson, die moest eerst uitgelezen worden. Ik kon er niet meer mee ophouden! Ook voor onze vrienden was er te weinig tijd. Vriend Jan zat al drie weken te wachten met een fles West Vleteren van tien jaar oud!!! (daar lees je hier natuurlijk snel meer over)
Hoog tijd voor een gezellig etentje. Heel informeel, vooraf wat lekkers te drinken met een Portugees worstje erbij, een tomaatje gevuld met Hollandse, zelf gepelde garnalen, gevolgd door een bisque van de garnaalschillen, met wat armagnac en wat geklopte room. Het hoofdgerecht simpel, informeel in een grote ovenschotel; kip met verse knoflook, aardappelen en kruiden.
voor zes personen;
- 12 biologische drumsticks
- 3 bollen verse knoflook
- 1500 gram aardappelen
- 1 citroen in dunne plakjes
- 8 blaadjes salie
- 8 takjes rozemarijn
- een handjevol zwarte olijven
- een bosje verse artisjokken, of beter nog een blik artisjokkenhartjes. ik gebruikte verse artisjokken, maar ze droogden teveel uit!
- 200 ml olijfolie
- 200 ml citroensap
- zeker 250 ml kippenbouillon
- zout en peper en wat verse basilicumblaadjes
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Je hoeft de verse knoflook verder niet te pellen, gewoon doormidden snijden. Maak een marinade van kippenbouillon, citroensap, olijfolie, peper en zout.
Schik de aardappeltjes en de knoflook in de ingevette ovenschaal, leg er de stukken kip op en verdeel de olijven en artisjokkenharten erover.
Stop de rozemarijn en salieblaadjes ertussen.
Giet de marinade erover en wacht even tot alles doordrenkt is.
(de smaken kunnen dan mooi even intrekken)
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en maak een flinke schaal salade met groene kropsla, eikenbladsla, tomaat, komkommer en lenteuitjes. Een neutrale dressing van olijfolie, citroensap, peper en wat zeezout.
Schik nog wat plakjes citroen over de kip/aardappelschotel en schuif de ovenschaal in de oven. Laat het geheel zo ongeveer een uur garen.
Dien het gerecht op in de ovenschaal. Geef er de salade en wat brood bij en geniet! Alles ging “schoon op”, zelfs de laatste restjes saus werden met wat brood uit de schaal geveegd!
We konden het niet eens worden over een nagerecht; een schaal mooie kersen volstond.
En natuurlijk esprresso toe, en een glas Armagnac of Pedro Ximenez.
© ellen