Andijvie (uit de VELT schooltuin) met ansjovis, balsamico en tomaat

 andijvie met ansjovis en tomaat

De kinderen van Eupotours zitten op een geweldige school mét een schooltuin! In het verleden had de school zelf een stuk grond, tegenwoordig tuinieren op een stuk van de VELT tuin in ons dorp. Een deel van de kinderen tuiniert, het andere deel van de groep wandelt onder begeleiding rond en leert over planten, bloemen, insecten en hoe dat alles samenhangt. Een prachtig idee vind ik, en velen met mij. Ik sta werkelijk versteld van de kennis die de kinderen in korte tijd hebben vergaard. Je zou op iedere school een verplichte schooltuin moeten hebben! Ik kom hier nog op terug. Ik ga de kinderen binnenkort interviewen over hun tuin.

Vandaag even over de opbrengst, want behalve dat de kinderen in deze schooltuin heel veel leren, en er heel veel plezier aan beleven, komen ze ook nog eens met prachtige groenten naar huis. De opbrengst is af en toe zó groot dat ook ons Ministerie een ruime portie toebedeeld krijgt! Gisteren kregen we bijvoorbeeld een enorme krop andijvie; ecologisch, met veel liefde geteeld. Er was nog even verwarring; is het nu de ijsbergsla of andijvie (niet zo simpel te onderscheiden bij deze losse zelfgeteelde kroppen). Ik had al een mooi recept voor eigenteeld ijsbergsla van Janneke in mijn hoofd, bleek het toch echt andijvie te zijn. Niet erg, ik maakte er gewoon zo’n ‘ongeveer’ recept van. Een beetje van Janneke en een beetje van mij, maar met de andijvie van Lotte en Flora!

 andijvie met ansjovis en tomaat

  • 500 gram andijvie, goed gewassen en grof gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 5 ansjovisjes
  • wat tijm
  • wat verse basilicum
  • zwarte peper
  • 1 flinke eetlepel balsamico azijn
  • 200 ml olijfolie
  • 1 tomaat in blokjes gesneden

Wrijf de ansjovisjes en de knoflook fijn in een vijzel. Voeg de kruiden toe en de balsamico en de olijfolie. stamp en roer tot je een mooie saus hebt. Schik de andijvie en de stukjes tomaat in een ovenschaal en verdeel de saus overal over de groenten. Zet de schaal onder de gril in de oven (200 graden) en laat zo 5 minuten grillen. Schep dan alles voorzichtig om en om en laat nog eens 5 minuten grillen. Dan meteen opdienen. Wij aten er wat aardappeltjes bij. (restant van gisteren, ook even onder grill gezet met wat olie en een paar takjes rozemarijn.

Stukje kaas toe uit de Savois, en natuurlijk een kopje espresso.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *