Verse doperwtjes met pancetta

doperwten met pancetta

Verse doperwtjes, zeldzaam lekker, zeldzaam te koop tegenwoordig. Je zou er een groententuintje voor gaan beginnen! Het is ieder jaar weer zoeken… precies op het goede moment naar de markt gaan…Zaterdag waren ze er opeens, op Helmond markt. Ik ben in mijn enthousiasme vergeten te vragen waar ze vandaan kwamen. Het is geloof ik nog iets te vroeg voor Nederlandse doperwtjes. Maar goed, ik kocht een kilo voor ons twee. Het is moeilijk een juist gewicht te bepalen met dit soort peulvruchten. Soms hebben de peulen veel inhoud, soms heel weinig erwtjes. Een gemiddeld gewicht voor twee flinke groenteneters is ongeveer een kilo. Wij aten bij deze prachtige verse erwtjes een kalfskotelet. Geen aardappelen of pasta of rijst. Serveer je ook aardappelen of pasta bij de erwtjes dan kun je met 750 gram of 500 gram toe.

  • 1 kilo ongedopte erwtjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels fijngehakte pancetta
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • eventueel wat water
  • zwarte peper, eventueel wat zout

Dop de erwtjes. doe de olie in een ruime pan en smoor daarin de knoflook zachtjes even aan. Voeg de pancetta erbij en bak die even mee. Doe de peterselie erbij en schep om en om. Dan de doperwtjes toevoegen, alles nog eens goed omroeren en een lepel water erbij doen. Laat de erwtjes, met de deksel op de pan, zo ongeveer 15 minuten sudderen. (tijd is heel afhankelijk van hoe vers, en hoe jong de erwtjes zijn. Gewoon even proeven tussendoor) Als de erwtjes gaar zijn moet ook al het vocht verdampt zijn. Voeg eventueel wat zout toe en serveer direct.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *