De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 29…

voorjaarsfestival bourges

25-04-2014. De etappe liep van Brécy naar Bourges, 20 kilometer.

Al een dag eerder viel het besluit om in Bourges te overnachten. De wandelaars zouden nog best wat kilometers aan de etappe aan willen plakken, maar de eerstvolgende slaapplaats na Bourges was vol, en de daaropvolgende te ver weg. Dus Bourges zou het worden.

Ondanks het onweer in de nacht sliepen Ans en Jan de slaap der onschuldigen. Het miezerde de hele nacht, maar toen de wandelaars om 07.30 uur vertrokken was het droog. Het eerste stuk, naar Sainte Solange, was het lekker lopen. De Camino, het pelgrimspad, ging over de groenstrook van een asfaltweg. Keffende honden achter tuinhekken en almaar groener wordende koolzaadvelden. De gele bloemetjes veranderden zoetjesaan in groene peulen.

Toen de reizigers neerstreken op een terras zat daar al breeduit Eric uit Orval, de medepelgrim met wie eerder maaltijd en nacht waren gedeeld. Samen werd er koffie gedronken en wat gekeuveld. Dan vervolgden Ans en Jan met z’n tweeën hun tocht.

De tocht na Sainte Solange kreeg een wat grimmiger karakter. De nachtelijke regen had het kleipad veranderd in een glibberige modderweg. De natte klei bleef plakken onder de schoenen, de broekspijpen waren binnen de kortste keren besmeurd met vette kledder. Het lopen viel zwaar.

Aan de rand van de mooie stad Bourges, ergens op een bankje, gebruikten Ans en Jan hun broodmaaltijd, samen met de salades van de dag hiervoor. En trokken dan op naar het centrum van de stad om de stempel te laten slaan.

Voordat de wandelaars de kathedraal bezochten probeerden ze slaapplaats te regelen. Dat werd een soort tocht naar Bethlehem, hoewel het Ans ontbeerde aan een ezel, en de pelgrims uiteindelijk niet hoefden te overnachten in een stalletje met kapot strooien dak en kieren in de wanden…bourges kunst

Bourges is een cultuurstad. De fenomenale kathedraal, het middeleeuws stadscentrum, de talloze musea. En het hele jaar door festivals té over. De voorgaande week vond er een groot  muziekfestival plaats en de afsluiting daarvan was dit weekend. Alle logeermogelijkheden waren dan ook volgeboekt. Ook bij de paters en in de pelgrimshuizen was geen plek.

De voorzienigheid evenwel was de wandelaars alsnog goed gezind. Die ochtend hadden Ans en Jan snel adressen en telefoonnummers uitgewisseld met Eric uit Orval. Je wist ten slotte maar nooit. Een van die nummers behoorde toe aan het hotel-restaurant waar Eric een kamer had gereserveerd. Een telefoontje naar het betreffende etablissement leerde dat ze ook daar vol zaten. Alle reguliere slaapplaatsen waren bezet, maar er was nog een piepklein kamertje voor noodopvang. Daar konden de wandelaars gebruik van maken. Goed genoeg voor ons schrijft Ans. En daar werd ook de avondmaaltijd gebruikt….

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen. En voor het overzichtskaartje van Sas: klik op de link hieronder.

<iframe src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zdjs6EO5tq8A.klZPafK3sUQo” width=”640″ height=”480″></iframe>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *