Taartje met rode aalbessen…

bessentaartje

Vorige week maakte ik een bessentaartje met banketbakkersroom. Onze dochter vond het heerlijk, Paul vond het taartje wel lekker maar miste het rins-zure van de besjes. Ook Sanne schreef in een reactie wat minder zoet te prefereren en ik beloofde toen dit weekende een meer puur-besjes-taartje te maken.

Het viel overigens nog niet mee om ergens besjes te kopen. AH vroeg € 1,99 voor 150 gram besjes, dat vond ik een beetje te duur voor mijn taartje. Verder was er na lang zoeken toch een groentenwinkel die besjes bleek te verkopen; een doosje met 100 gram besjes voor € 0,99 en een plastic bak met 500 gram (precies dezelfde besjes) voor € 1,99. Kleinverbruikers worden dus flink in hun beurs getast. Maar goed, Nederlandse besjes, dat dan weer wel.

De bodem maakte ik van hetzelfde deeg; een zoet korstdeeg, ideaal voor blind gebakken vruchtentaarten.
Van deze hoeveelheid hield ik wat over. Dit taartje heeft een kleinere opstaande rand en ik gebruikte een iets kleinere vorm. (met het deeg dat over is kun je een paar kleine taartvormpjes bekleden)

 • 250 gram bloem
 • 100 gram boter
 • 100 gram poedersuiker
 • mespuntje zout
 • 2 eieren

Zeef de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Verdeel hierover de in kleine stukjes gesneden boter. Voeg de suiker en het zout toe en daarna de eieren, meng alles goed en schuif er geleidelijk de bloem bij.
Kneed het deeg een paar maal met de palm van je hand goed door. Rol het deeg tot een bal en leg die met folie afgedekt een half uurtje in de koelkast.
Rol het deeg dan uit tot een schijf, groot genoeg om bodem én randen van de springvorm te bedekken.
Leg het deeg met behulp van de roller in de ingevette vorm. Druk de randen goed aan en bekleed dan het deeg met bakpapier.
Stort op het bakpapier dan iets om het deeg te verzwaren cq op zijn plaats te houden, bijvoorbeeld gedroogde boontjes, knikkers of ,te koop in kookwinkels, aluminium palletten. Ikzelf gebruik hiervoor Portugese gedroogde ogenboontjes. Je kunt ze heel veel keren gebruiken.
Bak de taartvorm dan 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Laat de taartbodem afkoelen.

 • Voor de vulling gebruikte ik
 • 400 gram besjes, een eetlepel fijne suiker
 • 6 blaadjes gelatine
 • 1 eetlepel fijne suiker
 • 1/2 liter water of half water half vruchtensap
 • boragebloemen

Week de blaadjes gelatine vijf minuten in koud water. Verwarm het water/vruchtensap met de suiker. Haal de pan van het vuur en los de geweekte geatine op in de vloeistof. Roer goed tot alles opgelost is. Koel het mengsel zeker 1 1/2 uur.

Was de besjes en verwijder de steeltjes, roer er de suiker door. Schep wat van het gelatinemengsel over de besjes en zet ze in de koelkast. Herhaal dat tot de gelatine bijna opgestijfd is. Schep dan alles op de taartbodem en strijk nog wat van de gelatine over de vulling. Strooi er wat boragebloemen over en zet het taartje nog een half uurtje in de koelkast om verder op te stijven.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *