De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 10…

Dinant/ Givet04-04-2014. De etappe liep van Givet (Fr) naar Oignies-en-Thiérache (B),22 kilometer.

Heb je een oppervlak dan moet je met passen en meten óók een middelpunt kunnen vinden. Althans in de normale platvloerse wis- en natuurkunde. (Bij moderne astrofysica, snaartheorieën en quantum mechanica zal dat wel anders zijn, maar daar heb ik voor geen cent verstand van…)

In 1995 bestond de Europese Unie uit 15 landen. Het geografisch middelpunt van de Unie lag in het plaatsje Oignies-en-Thiérache. En juist dat plaatsje vormde het doel van de etappe van deze dag. En daarmee heb ik mijn bruggetje gemaakt en kan ik over tot de orde van de dag…

Ans en Jan vertrokken op gepaste tijd vanuit de rustplaats in Givet. Op een of andere manier knaagde de vermeende achterstand die ze dachten te hebben opgelopen. (Terwijl wij thuis aan de grote tafel van Café Meester Jan juist berekend hadden dat de wandelaars zich die rustdag best konden permitteren.) Enfin, de wandelaars dachten er anders over. Ze kozen ervoor om af te wijken van de route en een verkorte versie te nemen, maar wel verderop dan gepland was te eindigen. Een traject van 22 kilometer, met hier en daar een stijgingspercentage van 13 %. Ondanks de moeilijkheidsgraad verliep de tocht goed. Jan bleef nog wat last van zijn scheenbeen houden, maar de etappe werd voortvarend afgelegd. Om 15.30 kwamen Ans en Jan aan in het plaatsje Oignies-en-Thiérache. Ze betrokken er een Pelgrimshuisje met alles erop en eraan. In de avond werd gekookt, gegeten en wat gedronken. En gerust!!!

Net buiten het plaatsje Oignies-en-Thiérache staat een monument ter viering van het feit dat het dorp tot geografisch middelpunt werd uitgeroepen. [In 1995 dan toch. Tegenwoordig, met de uitbreidingen van de EU, ligt het punt een goede 40 kilometer ten oosten van Frankfurt (D).] Het monument is opgetrokken uit stenen die in een cirkel zijn opgesteld. In het centrum van de cirkel staat een glazen kathedraal. Het monument werd gemaakt door de Belgische glaskunstenaar Bernard Tirtiaux. Klik op zijn naam en je ziet wat aardige plaatjes van het kunstwerk. (Enfin,… genoeg gefrikt.)

De foto toont de wandelaars aan de oever van de Maas, in Givet. Kennelijk hebben ze een passant gestrikt om het plaatje te schieten. Wat een blij volk hè…

De volgende route gaat naar Rocroi. Ze beloopt een goede 20 kilometer, de reizigers zullen onderweg weer de grens met Frankrijk oversteken.

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *