Aprilvis: Snoekbaars met mierikswortelsaus.

snoekbaars met mierikswortelsaus

Omdat ik op dit moment eigenlijk niet veel meer kan dan kreunen en zuchten, en natuurlijk alles lezen wat me voor mijn voeten valt, ben ik in gedachten veel bezig met de wandelaars die naar Compostella lopen; Wat komen ze tegen op hun tocht, hoe voelen ze zich, wat eten ze onderweg en wat krijgen ze mee van de omgeving waarin ze wandelen? Weten ze wel dat het vandaag 1 April is? En weten ze wel dat dat in Belgie en Frankrijk echt gevierd wordt? Ik stuurde Ans een Appje: “Let op de vissen morgen”. Ben benieuwd of ze er iets van snappen.

Twee jaar geleden deden wij nietsvermoedend boodschapppen bij de Cora in Turpange en zagen dat er zelfs reclame gemaakt werd voor ‘Aprilvis’. nou ja, een goeie reden om vandaag maar eens een visje te eten!

snoekbaars met mierikswortelsaus

Gepocheerde snoekbaars met mierikswortelsaus:

Pocheren; Ik maakte een court bouillon van water, 1 fles droge witte wijn uit de Loire, 1 ui, peterselie, selderij, laurier en wat peperkorrels. Daarin heb ik de snoekbaars 30 minuten gepocheerd. Het visboek*) zegt “de pocheertijd van een grote vis bedraagt 10 minuten per 2 1/2 cm dikte”. Dat heb ik aangehouden en dat klopte precies.

Intussen maakte ik een veloutésaus; 1 eetlepel boter,  1 eetlepel bloem wat visfumet (gewoon wat pocheervocht uit de pan scheppen) 2 eetlepels mierikswortel ( uit een potje, vers was vandaag geen optie)en een bekertje zure room, peper en zout.

Neem een sauspan en laat daarin de boter smelten. Roer de bloem erdoor zodat je een mooie roux krijgt en laat deze even doorkoken. Giet de fumet erbij en blijf goed roeren tot de saus kookt. Voeg de zure room toe en laat de saus ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg de mierikswortel toe en  breng de saus verder op smaak met wat peper en zout.

Na 30 minuten nam ik de pan van het vuur en tilde het rooster omhoog. Ik liet de vis even wat uitlekken en schoof hem toen op de schaal.Ik garneerde met wat peterselie en citroenschijfjes.

Erbij wat aardappeltjes en een salade van komkommer.

Natuurlijk een  kopje espresso toe, en… Vriend Jan met het laatste nieuws over de Pelgrims.

© ellen.

 

One thought on “Aprilvis: Snoekbaars met mierikswortelsaus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *