De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 7…

luxemburg juli 2008 027

31-03-2014. De etappe liep van Éghezée/Longchamps naar Namen, 15 kilometer.

Zouden de wandelaars zich realiseren dat ze zijn aangeland in hartje Frietland? Naar een achtiende eeuws archiefstuk werd hier in de streek de Pommes Frites uitgevonden…

Het gewraakte citaat luidt: De inwoners van Namen, Andenne en Dinant zijn gewend om uit de Maas kleine visjes te vangen om hun dagelijkse kost te verbeteren, vooral de armen. Maar als het water bevriest en het vissen riskant wordt snijden ze aardappelen in de vorm van visjes en frituren die op dezelfde manier. Ik herinner me dat die gewoonte al honderd jaar bestaat… De tekst stamt uit 1781.

Enfin, dankzij de vriendelijke onbekende uit Longchamps konden de wandelaars genieten van een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt in dat prachtige bed-and-breakfast-pension in Aische-en-Refáil. De Mevrouw des huizes bracht de wandelaars in de vroege ochtend terug naar Longchamps, vanwaar ze de Camina de Santiago weer oppikten. Het traject vervolgde het spoorweg-wandelpad van gisteren, het weer was geweldig, het landschap idyllisch.

De wandelaars verwonderden zich er wel over dat er zoveel minder fietsers waren vandaag. Tot ze zich realiseerden dat het maandag was, iedereen moest werken behalve hullie.

De tocht verliep verder voorspoedig en ergens in de middag marcheerden Ans en Jan Namen binnen. Ze liepen direct door naar het Bisschoppelijk Paleis om een stempel te halen. De bisschop was er niet. (Had die man nu niet even thuis kunnen blijven om onze wandelaars te begroeten?) De symbolische handeling werd dan verricht door de assistente van de bisschop.

Op zoek naar een kop koffie kwamen de wandelaars terecht bij een jeugdherberg. Misschien niet de meest gewenste logeerplaats, maar aangezien de reisinformatie niet repte van verdere overnachtingsmogelijkheden tussen Namen en het doel van de volgende dag, Dinant, besloten Ans en Jan om niet verder te zoeken.

De avond bracht relatieve rust. Douchen, wat schrijven, appen (eppen), lamballen, Maaskijken. Een diner, in de jeugdherberg genuttigd tezamen met 54 kindertjes van een jaar of elf. Men at er groentesoep vooraf en rijst met kip en tomaten in een groentesaus als hoofdgerecht. Daarbij dan nog een salade en uiteindelijk een stuk fruit toe. Goed bezig schrijft Ans. Een paar potten van het bier uit de streek: Gaulloise dubbel, als slaapmuts…

En de lieve groeten aan Ine en Jan…

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *