La Trappe Jubilaris…

la trappe jubilaris
Dom Bernardus had wat te vieren, afgelopen zomer al, maar het was me volkomen ontgaan…

Had ik mijn zaakjes beter bijgehouden, ik zou je mogelijk al eerder over dit bier hebben bericht. Want wat is het geval: de Abt van het Trappistenklooster Onze Lieve Vrouwe Koningshoeven vierde deze zomer zijn vijfentwintig jarig jubileum als Paterke… Koningshoeve is de abdij waar het La Trappe gebrouwen wordt, tot voor kort het enige Nederlandse Trappistenbier. Om de Abt te eren, te feliciteren, brouwde men een speciaal bier. Eenmalig, en geheel-en-al afgestemd op de smaak van Dom Bernardus. Het werd het La Trappe Jubilaris.

Enfin, ik mocht in het verleden wel eens op hullie mopperen; dat ze hun bockbier te zoet maakten, dat d’rlui trippel z’n diepte verloor, dat hullie dubbel te gemakkelijk (te hèndig) werd. Neem het met een korrel zout lezer. Ze brouwen er dan wel niet de mooist denkbare trappist, daar in Koningshoeven, hun bier mag er wel degelijk zijn. Het kan de competitie aan met het merendeel van de gangbare abdijbieren.

Dit Jubileumbier zou qua samenstelling een smaakmix zijn van Dom Benedictus favoriete bieren, namelijk de Dubbel en de Isid’or uit zijn eigen brouwerij. Enfin, het is natuurlijk iets heel anders geworden, maar het bier heeft ontegenzeglijk kwaliteit. Volgens de paters zou het karamelachtig moeten smaken, maar dat valt nogal mee. In ieder geval bij lange na niet zoals een dubbel dat doet. Wel merk ik wat citroen in de eerste smaak. Het bier proeft vol en mooi bitter. Een bitter dat lang blijft hangen. Kleur goed, schuimkraag vet. Alcoholpercentage gelukkig slechts 6 % (ik wordt een beetje vervelend van het almaar opvoeren van het alcoholpercentage in speciaalbieren, alsof het daarom gaat!). Het is een ronduit volwassen bier, degelijk gemaakt, afgewogen van smaak.

Het is een écht gelegenheidsbier, het diende het feestje van Dom Benedictus en verder niet. Op-is-op! zeggen de brouwpaters…

Een beetje rondbellen leerde me dat er echter nog ruim voldoende mogelijkheden zijn om het bier aan te schaffen. Zoek wat op internet en je vindt het. Ik kocht mijn flessen bij de Sligro-vestiging in Veghel. Ze hadden nog zat op voorraad…

Nog even voor de Protestanten en andere ongelovigen onder ons lezerspubliek: Dom is een afkorting van het Latijnse Dominus, hetwelk Heer betekent, of Baas. Een titel die diegene krijgt die een klooster leidt. En Trappistenbier heet alleen Trappistenbier wanneer de paters binnen de muren van hun klooster met hun pollen in de brouwketel hebben staan roeren…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *