Het Trappistenbier van Zundert…

DSC_0005

En dan was er dat bier uit Zundert, die negende trappist… Ik had er liever eerder over geschreven maar dat was technisch even niet mogelijk. Evenwel jammer, want ik had Vriend Jan op zijn vakantieadres willen verrassen  met een bescheiden beschouwing. Het mocht niet zo zijn en Vriend Jan en Ans zijn intussen alweer gewoon terug van weg geweest…

Het is so-wie-so een wondertje dat ik erover kan schrijven, het bier was al bij het eerste verschijnen, bij de presentatie, uitverkocht. Over succes gesproken… Het Kind was aanvankelijk bereid om ervoor naar Zundert te rijden, ze wilde mij verrassen. Het had niet mogen baten: geen bier te krijgen!

Dankzij Ellens oplettendheid kon ik toch de hand leggen op een kleine hoeveelheid van de nieuwe Trappist. Ergens bij een groothandel, waarvan het de bierliefhebbers kennelijk ontgaan was dat ook die behoorde tot de vooraf bepaalde verkooppunten van de Trappistenbrouwerij.

Enfin, over het bier dan:  er is gekozen voor een kloeke fles, niet de standaardmaat. Bandje om de hals, etiket in koningsblauw (of heet dat keizersblauw?). Ook de kroonkurk in die kleur, en ook daar de opdruk van de gestileerde kop van een kievit. Die vogel is symbool voor de brouwerij met de zelfde naam: Brouwerij De Kievit. Opmerkelijk is dat wel, er is geen trappistenklooster dat zijn brouwerij een andere naam geeft dan dat van het klooster zelf of de geografische aanduiding van het klooster. Het Klooster in Zundert heet Maria Toevlucht, misschien een té precaire naam voor een brouwerij? Enfin, hun bier noemen ze gewoon zakelijk: Trappist Zundert!

Bij uitschenken valt de roetsbruin-rode keur op (koperrood zeggen de paters). Crèmekleurige schuimkraag, niet te schraal, niet te vet. Het alcoholpercentage beloopt 8 %.

De geur is gistig en kruidig tegelijk. Ik houd het op een forse toevoeging van koriander tijdens het brouwproces, ik kan er zomaar naast zitten.

De smaak is vol, kruidig en mild, maar duidelijk bitter. Het bier lijkt een mooi evenwicht te herbergen in een gecompliceerd smakenpallet. De afdronk is middellang en prettig.

Waar ik het bier moet plaatsen in de pikorde? Alle valkuilen openen zich nu lezer, maar ik probeer het toch en ik beperk me tot een competitie met andere Trappistenbieren: vergelijken met Westvleteren heeft geen zin, Westvleteren is hors-categorie. Maar zet ik Zundert tegenover La Trappe , dan steekt Zundert toch een aardig eind boven die Tilburgse Trappist uit. Het mij favoriete Orval wint het vervolgens weer nét van die Zundert.

Al met al een aanwinst van belang, dit bier! Een aanwinst voor de liefhebber van Belgische en Nederlandse speciaalbieren, een aanwinst voor de liefhebber van Trappistenbieren in het bijzonder.

Drink het bier niet te koud. Wanneer je deze trappist terugkoelt naar pilsnertemperatuur (4 tot 6 graden) dan proef je alleen nog de zwaar aangezette kruiderij in het brouwmengsel. Alle fijne en subtiele geuren en smaken zijn dan verdwenen, eeuwig zonde en niet lekker.

trappistenlogo...

Speciaal voor de verzamelaars van bieretiketten: Zorg dat je een exemplaar op de kop tikt van de eerste lading (zoals op de foto aan het begin van dit artikel)… Sinds vorige week mogen de Trappisten van Zundert namelijk het hierboven getoonde speciale kwaliteitsmerk van de Verenigde Trappisten voeren. Reken maar dat je dat terugvindt op alle hierna volgende etiketten.

Op de web site van TrappistBier Beleven vind je aardig wat informatie en beeldmateriaal terug over de nieuwe Trappisten…

© paul

One thought on “Het Trappistenbier van Zundert…

  1. Heel even over de kamer(drink)temperatuur: veel mensen zijn het met mij eens dat wijn, maar ook single malt whiskey, cognac, te koud (aanwijzingen volgens etiket) gedronken word. Iets wamer maakt veel meer smaken los. Bij complexe bieren is dit m.i. ook het geval. Drinken “van de plank” is het Belgische devies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *