Kerstmenu 2013, recept voor de stoofpeertjes

stoofpeertjes
Ik zou nog verder schrijven over ons Kerstmenu. Nou ja, druk, druk, druk. Er gebeurt hier van alles… grote verstopping in de badkamerwasbak, alles in het kastje eronder nat, ook de wasmachine ging kapot… Weinig tijd dus voor kerstmenu’s enzovoorts! Maar toch, de rust is weergekeerd; het Kind was zo lief om alle natte handdoeken uit het kastje uit te wassen, we hebben een nieuwe wasmachine gekocht en de wastafel is ontstopt. Vanmorgen ook nog mijn duim verbrand aan de fluitketeldop en vanmiddag mijn vingerknokkel afgeraspt bij het raspen van de kaas..
Wij hopen nu even van verdere rampen bespaard te blijven…

Maar toch; gewoon verder over het kerstdiner 2013; na de gepocheerde zalm een mooie bouillon van biologische kip met verse kervel. Behoeft verder geen beschrijving lijkt me zo.

Het hoofdgerecht; Boeuf Bourguignon  beschreef ik hier al eens. Erbij boontjes met een reepje spek, broccoli, een peertje gemaakt van aardappelpuree, en stoofpeertjes. Peertjes gemaakt van aardappelpuree, vreemd… wel decoratief… raar idee… Tsja, ik schreef er al eens over. Vooral praktisch die peertjes. Vooraf puree maken. Dan de peertjes vormen van de puree. Even door een losgeklopt ei en dan door paneermeel wentelen. De peertjes in een beboterde ovenschaal zetten en in de oven verwarmen. Ook de boontjes, even blancheren, bundelen en omwikkelen met een lapje spek, gingen in een grote ovenschaal en in de oven. De boontjes afdekken en er eventueel wat vocht bij  voegen. De broccoli was eigenlijk het enige gerecht dat op het moment nog even klaargemaakt moest worden; kort blancheren in kokend water. 3 minuten is voldoende.

De stoofpeertjes. Ik gebruikte van die mooie kleine Gieser Wildeman peertjes.

  • Voor 20 peertjes
  • 1 1/2 fles rode wijn
  • 200 gram fijne suiker
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 steranijs
  • 1 vanillestokje, opengespleten
  • 1 borrelglas crème de Cassis

De peertjes schillen, maar laat de steeltjes er aan. De wijn met de kruiden en de peertjes langzaam aan de kook brengen. temperatuur dempen en de peertjes ongeveer 1 1/2 uur laten heel zachtjes pocheren in de wijn met de kruiden. Voeg na 1 1/2 uur de cassis toe. Dan nog heel even pocheren om de smaken goed te mengen. Je kunt de peertjes warm of lauwwarm of koud serveren. Er blijft veel ‘sap’ over. Dat sap is prima te drinken met wat Spa en zelfs een gewoon glas bier krijgt er een Winterbiersmaak van!

Rest van het menu volgt morgen dan maar weer…

© ellen.

 

One thought on “Kerstmenu 2013, recept voor de stoofpeertjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *