Van de nieuwe Trappisten (de bieren, niet de paterkes…).

westvleteren

Ergens in mei 2012 deed ik op deze web site een terugkomcursus Trappistenbier… Ik bediende daarmee een aantal geïnteresseerde lezers en de info was voor dat moment adequaat.

Hoe snel kunnen zaken een keer nemen?… Ging het in dát artikel nog over acht Trappistenbrouwerijen, intussen heb je rekening te houden met maar liefst elf (11) brouwende abdijen. Voor de goede gang van zaken geef ik de actuele stand…

Dit zijn de tien Trappistenkloosters die bier brouwen; ze luisteren naar veel mooiere namen dan de plaatsaanduidingen die normaal gesproken worden gebruikt om ze te benoemen. Notre-Dame de Saint-Remy, Sint-Sixtus abdij, Notre-Dame de Scourmont, enz… Zundert en Spencer zijn nieuw aan het firmament, ze hebben deze week hun Trappistenkeurmerk gekregen.

En dan is er nog een elfde speler; Trappist, Frans, Mont des Cats heet het klooster… Zij leveren een Trappistenbier, maar zullen nooit het kwaliteitsschild mogen dragen. Hullie bier wordt gebrouwen in Chimay, en je krijgt dat het kwaliteitsschild alleen wanneer je bier écht binnen de muren van je eigen klooster wordt gebrouwen…

Enfin,… over dat bier uit Zundert valt wel wat te zeggen. Morgen misschien?..

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *