De Christmas Pudding deel twee

Stir-up Sunday

Hoe het verder ging met de Christmas Pudding. Nog even in de herhaling; ik beschreef de ingrediënten al in een vorig artikel. We maakten dus twee keer twee puddingen. Voor de eerst lading roeren we vrijdagavond alle ingrediënten door elkaar en lieten het beslag rusten tot zondag. Zondag maakten we nog zo’n hoeveelheid beslag die ik liet rusten tot dinsdag.

Het bakken van de pudding gaat als volgt: Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Roer het mengsel nog een keer goed door en verdeel het over de twee kommen. Druk het mengsel goed aan met een lepel zodat de puddingen compact worden. veeg de randen en de buitenkant van de kommen goed schoon. Knip cirkels bakpapier zo dat de massa netjes bedekt is. Beboter het bakpapier, leg het  op de puddingen en druk goed aan. Leg een vochtig stuk kaaslinnen over de kommen en bind dat met keukengaren stevig vast.

Zet de kommen in een braadslede waarin zoveel water dat de kommen tot de helft onder staan. Dek de braadslede af met aluminiumfolie en maak hierin een gaatje met een middenlijn van ongeveer 5 cm. Het gaatje mag niet boven de kommen zitten.

Bak nu de puddingen 8 uur in de voorverwarmde oven. Controleer de waterstand elke 2 uur. Voeg zo nodig water toe.

Afkoelen: Neem de puddingen uit de oven en zet de kommen 24 uur op een koele plaats.

Bewaren: Neem de kaaslinnen doekjes van de vormen, was ze en laat ze drogen. Knip schoon bakpapier op maat. Maak de randen van de kommen zorgvuldig schoon. Besprenkel de puddingen met een vierde van de cognac en leg het papier terug. Trek het kaaslinnen opnieuw strak om de kommen en bind ze vast. Bestrijk het linnen met geklaarde boter om ze luchtdicht af te sluiten. Bewaar de puddingen tot volgende kerst of langer op een koele plaats.

Opwarmen van de pudding. Zet de pudding in een stoompan en stoom ongeveer 2 1/2 uur.

Serveren; Stort de pudding op een mooie schaal. Garneer met een takje hulst en flambeer de pudding aan tafel. Geef er cognac of whiskyboter bij.

Een heel verhaal. Het resultaat bewaren we dus nog even (met Pasen schijnen deze puddingen ook heerlijk te zijn!) In ieder geval was de geur van de pudding overheerlijk, echt Kerst! En we hebben een zeer genoeglijke Stir-up Sunday beleefd!

Marja en haar familie gaan wee van de puddingen eten tijdens een oudjaarsdinertje. We zullen horen hoe het gesmaakt heeft!

© ellen.

 

2 thoughts on “De Christmas Pudding deel twee

 1. Dag Ellen en Paul,

  Wat een reuzewerk, een echte uitdaging die christmascake

  Trouwens, stel ik me even voor, ik ben al lang een trouwe lezer van jullie weblog, maar nog nooit commentaar gegeven terwijl ik er werkelijk al veel lekkere recepten en tips van af gehaald heb ( knoflooksoep, gesmoorde venkel enz).

  Maar mijn basisvraag?
  Hoe gaat het met Paul? Lange tijd niks meer gelezen van hem na zijn ziekenhuisopname.
  mocht je er niks over kwijt willen dan is het ook OK.

  Vriendelijke goet,
  Marieke De Poovere
  Belg in Friesland

  • Dag Marieke,
   Het gaat alweer een stuk beter met Paul. Wij waren gewoon allebei niet lekker, niet echt ziek meer maar toch… Gewoon geen zin in eten en zeker niet om er ook nog over te schrijven.
   Maar het begint weer langzaam op te klaren en met de kerstdagen in zicht gaan we beslist weer elke dag stukjes schrijven.
   Groetjes Paul en ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *