Bloody Mary Truffels

 truffels

Sommige mensen maken lijstjes van wat ze nog ooit willen doen, willen meemaken, of, de Foodbloggers, wat ze nog eens willen klaarmaken. Ik ben niet zo’n lijstjesmens, mijn ideeën veranderen te vaak. Ik kook met wat zich aandient en ga op vakantie waar het mooi weer is. Dat is natuurlijk een beetje kort door de bocht. Soms denk ik ook wel ‘dat moet ik toch nog eens proberen’…
Deze week was er zo’n moment. Ik kwam flink moe thuis van mijn werk en had behoefte om even nergens meer aan te denken en mijn verstand even op nul te zetten. Lekker voor de tv gaan liggen en een leuk kookprogramma te kijken. Op 24 Kitchen was Rudolph zojuist bezig met Bloody Mary Truffels en opeens was er de wens om toch eens zelf bonbons te maken. Dat wilde ik eigenlijk toch al lang eens proberen en deze truffels leken me wel bijzonder. Bloody Mary, het bekende (anti-kater?) drankje als vulling voor de bonbon met een omhulsel van witte chocolade. Pittig en toch zoet. Een mooi klusje voor een regenachtig weekend.

Nu kan ik je natuurlijk een uitgebreid recept geven maar het filmpje is veel duidelijker. Ik vind het altijd heel aangenaam om Rudolph in de keuken bezig te zien; zeer vakkundig, rustig stuurt hij je door het recept, geeft goeie tips en verteld wat je eventueel kunt doen als het niet helemaal gaat zoals gewenst is.

Ik neem het recept hier letterlijk over:

Ganache, ofwel de vulling

 • 180 ml tomatensap
 • 3 el wodka
 • 1 tl worcestersaus
 • scheutje tabasco
 • 400 g witte chocolade
 • 120 g boter
 • 8 blaadjes bleekselderij

voor het omhulsel

 • 500 g witte chocolade
 • paprikapoeder om te bestrooien
 • spuitzak met gladde spuitmond
 • bakpapier
 • bakplaat
 • paletmes

Ganache
Breng de tomatensap met de wodka aan de kook en voeg de Worcestersaus en de tabasco toe. Hak de witte chocolade en giet de kokende tomatensap erop. Meng met de boter en roer tot een gladde ganache. Pluk en hak de blaadjes van de bleekselderij fijn. En meng met de ganache. Laat de ganache circa 4 uur opstijven in de koelkast.

Schep de ganache in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit doppen van 2 centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de ganache circa 30 minuten opstijven in de vriezer.

Chocolade
Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot hij circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar.
Rol de truffels met je handen door de chocolade en laat opstijven. Bestrooi voor het serveren met paprikapoeder.

filmpje 24 kitchen

Ik kwam eigenlijk geen moeilijkheden tegen. Als je de aanwijzingen op het filmpje volgt is het allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Wij zijn in het gelukkige bezit van een hardsteen aanrechtblad, dat is ideaal voor het koelen, het tableren van de chocolade. Ik kan helaas niet zo netjes ‘schoon’ werken dus het werd wel een plakkerige bedoening maar de voldoening van een schaal roomzachte truffels met een knapperige buitenkant maakt alles goed.

Even flink poetsen, kopje espresso maken en genieten van deze bijzondere truffels!

© ellen.

*) ik had geen grote schaal om te truffels allemaal mooi te presenteren. De hoeveelheid is ongeveer drie keer van wat op het schaaltje ligt.

One thought on “Bloody Mary Truffels

 1. Nou ik vond de bonbons heerlijk de eerste was een beetje een gekke smaakervaring maar bij de tweede was ik om. Ben benieuwd naar de volgende spannende smaken,bv met lavandel of viooltjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *