Laatste bramen…

ochtend

Er hangt nog wel wat zo hier en daar, maar het loop nu toch écht definitief af met de bramen. Plukken heeft weinig zin meer. De blaadjes van de struiken tooien zich in herfstkleur en de vruchtjes die niet rijp zullen het ook nooit meer worden.

En trouwens: een oud volksgeloof zegt dat bramen niet gegeten dienen te worden na 15 september. Vanaf die datum eist de duivel ze voor zich op. Hij heeft zijn merkteken al op de bladeren achtergelaten.  (Je weet best dat volksgeloof van bedenkelijk allooi is, maar toch…)

Wij waren er dit jaar op tijd bij. Op 25 augustus plukten we voldoende om 6 potjes te vullen met heerlijke jam. Op 16 augustus,maar dan 8 jaar eerder maakten we ook jam (in de tussenliggende jaren ook, dat hebben we echter niet beschreven). Ik vermeld een en ander even omdat er bij dat artikel uit 2005 zo’n mooi plaatje staat.

Paddenstoelen, daar is het nu tijd voor. Morgen gaan we weer op jacht!

© paul

One thought on “Laatste bramen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *