Ambree de Bourgogne Thomas Becket…

fin de vacance

Ik word een oude man en ik mag graag een en ander vergeten. Zo bracht ik voor onze bierproeverij een mooie fles mee uit Bourgondië, daar had ik in ieder geval nog aan gedacht. Geen fonkelende wijn, nee, best bier had ik gevonden. In Bourgondië waren ze er trots op en thuis presenteerde ik het als nieuw, nieuw, nieuw

Vriend Jan mag bogen op een iets beter geheugen. Hij wist zich te herinneren dat we op een mooie zomerzondag, een jaar of zeven geleden, iets dergelijks dronken. Thomas Becket? Zeker weten!…

Ik zocht het na op de website. En ja hoor: onder het kopje Frans bier vond ik een beschrijving door mijzelf. Over het Amberbier uit de Thomas Becketserie. Alleen de brouwerij was een andere, en daarmee ook het voorkomen van het etiket.

Ik schreef destijds het bier de hemel in: Thomas Becket van La Brasserie de Champs uit Saint Martin du Tetre (Bourgogne). Traditioneel gebrouwen, hoge gisting, 6,5%, amberkleurig. Mooie volle, wat moutige smaak. Vriendelijk bitter en niet zoet, misschien te zeggen discreet zoet (ze verwerken honing bij het brouwproces). Zachte, maar lange afdronk. Veruit het mooiste bier van de drie. Depot op de fles. Wat zou het mooi zijn om een paar flessen op te leggen en, laten we zeggen, over een jaar of twee bij een knapperend haardvuur enzoverder, enzovoorts…

Gut, en dit hadden we nu wéér op tafel staan? En zou de brouwerij die de Becketserie had overgenomen de kwaliteit hebben gewaarborgd? Enfin, dan maar snel onderzoeken.

Het bier stelde niet teleur. Integendeel, je hoopte dat je zoiets vaker kon drinken. Traditioneel gebrouwen, niet gefilterd, niet gepasteuriseerd. Mooie amber-rode kleur, een fruitig aroma. Dat delicate zoetje komt van honing uit de Yonne. Vriendelijk schuim, nét genoeg. Het alcoholpercentage is gelijk gebleven. Kortom, dat van die romantiek, dat haardvuur en dat opleggen staat nog steeds als een huis. Wat een geweldig bier.

De “nieuwe” brouwerij heet Brasserie Larché en is gevestigd in het plaatsje Sens, Bourgogne. Met enig gezoek op internet vind je wel een kleine importeur, hier ten lande. In Vlaanderen is het iets eenvoudiger. En wie was nou Thomas Becket?

Al met al heeft het wat weg van een jacht, dat beerspotting  Doe je best lezer…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *