Mollebonen…

Bonen

Voor velen zit-ie er weer op, de jaarlijkse grote vakantie. Er zijn her en der nog wat vrienden omzwervend, maar het merendeel heeft intussen zijn weg heimwaards gevonden. Voor het Ministerie is dat ieder jaar weer de tijd van grote verrassingen. Altijd is er wel iemand die iets vreemds of nieuws ontdekte en het Ministerie daarvan deelachtig wil maken.

Zo stuurde Ardi me gisteren nacht via-via een zak met “knabbels”. Mollebonen stond er op het etiket. Ardi en Sonja verbleven met de kids in het Noorden des Lands, en vonden daar voornoemde versnaperingen. Mollebonen, nooit van gehoord!

Het blijkt een bij uitstek Groningse aangelegenheid: Grunneger Mollebonen. En het zijn ook echt inlandse bonen, hoewel ze nergens anders voorkomen onder de naam Mollebonen. De in Nederland meer gangbare aanduiding van de vruchten is paardeboon, duiveboon of veldboon. Ze worden nu nog slechts gekweekt als veevoeder, maar ze stonden lang voor aanvang van onze jaartelling op het menu van onze voorouders en bleven daar staan tot in de negentiende eeuw. En in Groningen dus tot aan de dag van vandaag…

De Groningse bonen worden geroosterd in een pan, die ze Mol noemen. Vandaar! Het is een soort van wok, wat weer niet zo raar is als je bedenkt dat versnaperingen als de Molleboon van oorsprong uit Zuidoost-Azië komen. In de Chinese keuken bijvoorbeeld vind je ze onder de naam candou su.

Een andere manier van roosteren gebeurde bij de lokale bakkers die de bonen meeschoven in hun broodovens. Vergelijk het met het roosteren van pinda’s.

De Mollebonen worden gegeten als borrelhapje (hoewel ik me best andere toepassingen voor kan stellen). Ze hebben een lichtzoete smaak. Ze worden naar believen gezoet of gezouten. Bij ons kwam het schaaltje op de zaterdagse bittertafel. De meningen over de smaak waren verdeeld en varieerden van “gaat wel” tot “lekker”. Ik tendeerde naar het laatste. De Keizer van Monera, die op de late avond nog even binnen viel, werd helemaal lyrisch van de bonen. Hij at ze dan ook met “haffels” tegelijk.

Overigens noemen de inwoners van Groningenstad zich ook wel Mollebonen…

Bonen

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *