Kemper Landhoen met aardappeltjes uit de oven…

Kemper Landhoen uit de oven

Ik nam deze week heel weinig tijd om te schrijven over Eten en Drinken. De start van het schooljaar, de eerste dagen weer werken na zes weken vakantie, weer wennen aan huis en haard koste me wat moeite. Het juiste ritme moet nog gevonden worden. We aten deze week ook vaak buitenshuis, legden allerlei bezoekjes af en vulden onze wintergarderobe aan. Dat lijkt simpel, maar wij zijn niet zo’n “shoppers” dus vergde dat gedoe nogal wat tijd en energie. Vandaag hadden we allebei een vrije dag, eindelijk rust en tijd voor een goede maaltijd. We besloten een lekkere kip te gaan kopen bij poelier Bevers in Uden (het dichtstbijzijnde verkooppunt voor Kemper Landhoen, want hadden wij vandaag zin in een smakelijke kip).

Ik wilde de kip eigenlijk gewoon grillen, heel simpel; citroen en wat rozemarijn en knoflook in de kip stoppen en de kip in de hetelucht oven, op een rooster, in ongeveer 1 1/2 uur garen. (reken voor dit soort kip zeker 1 uur per kilo. De Kemperkip weegt gemiddeld 1200 gram). Vandaag maakte ik een complete ovenschotel door alle groenten bij de kip te voegen. Aardappeltjes en groenten garen zo in het braadvocht van de kip en krijgen een extra lekkere geur en smaak mee.

Voor vier personen:

  • 1 Kemper Landhoen
  • 1 citroen, een paar takken rozemarijn, twee teentjes knoflook, peper, zout en olijfolie
  • de groenten;
  • 250 gram geschrapte krielaardappeltjes
  • een kleine courgette, een handvol champignons, drie tomaten in parten gesneden, wat zwarte olijven, nog wat rozemarijn en een paar partjes citroen.

Verwarm de oven op 200 graden. Stop de citroen, rozemarijn en knoflook in de kip. Verdeel de olijfolie en wat peper en zout over de kip, leg ze in een ruime braadslede. Zet de braadslede in de oven en braad de kip een half uur op 200 graden. Zet de temperatuur terug naar 160 graden en laat de kip nog een half uurtje garen. Voeg dan de groenten bij de kip. Schep alles even goed om en om zodat het braadvocht mooi verdeeld is over de groenten en laat het geheel nu nog eens een half uurtje garen. Schep de groenten af en toe om zodat alles mooi doortrokken is met het braadvocht.

Kemper Landhoen uit de oven Kemper Landhoen uit de oven

Haal de braadslede uit de oven en leg de kip op een snijplank. Laat het overtollige vocht uit de kip lopen. Verdeel de kip in stukken en schik de stukken kip op de groenten.

De rest van de kip eten wij morgen. Het vlees is ook heel lekker om koud te eten bij een salade.

Kopje espresso toe.

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *