Tomatensaus…

tomatentijd

Tja, en dan waren er ook nog tomaten…Het is nu tomatentijd. Mooie rijpe tomaten, voor weinig geld. Ik kocht op de markt 5 kilo tomaten voor € 2,- Geen geld, maar je moet er wel even voor werken. Ik maakte er tomatensaus van. Prima in te vriezen (of wecken, maar ik had geen potten). Met zo’n voorraad tomatensaus kun je later heerlijke saus of soep maken. Het is even gedoe maar dan heb je wel een mooie wintervoorraad supersaus!

  • 5 kilo rijpe vleestomaten, in stukjes gesneden
  • wat olijfolie
  • 500 gram uien, 1 bol knoflook, fijn gesneden
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 rode peper, zaad verwijderen en in kleine flinters snijden
  • 1 eetlepel zout
  • een handvol verse basilicum

tomatentijd

Neem een grote pan. Snijd de uien en knofook fijn en laat ze in de olijfolie even zachtjes bruinen. Voeg dan de peper en de tomatenstukjes toe. Laat alles zachtjes aan de kook komen en voeg het zout, de oregano en de basilicum toe. Laat de saus zo een uurtje zachtjes inkoken. Druk de saus door een (punt)zeef en duw zoveel mogelijk vocht uit de pulp. Wat je overhoud is een mooie geconcentreerde tomatensaus.

Je kunt deze saus bewaren door ze in potten te gieten en die vervolgens te wecken. Je kunt de saus ook laten afkoelen en in diepvriesbakjes verdelen om in te vriezen.

Hoe je de saus ook verder verwerkt, je hebt een nu mooie basis om soepen en sauzen te maken.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *