Feesteten…

 feestje

Paul schreef al over het feestje van onze Buren. Nu maar eens even een verslag van wat er zoal ter tafel kwam. Ik vond het moeilijk om in te schatten wat een mij vrij onbekend gezelschap lekker zou vinden, hoeveel zullen ze gaan eten en wat gaan ze erbij drinken. Ik besloot het dus maar zo neutraal mogelijk te houden; van alles wat. Er was een mooie lange tafel waar we de schalen op konden uitstallen. Ik vind het belangrijk dat zo’n buffet er ook mooi uitziet. We dekten de tafels met zwarte tafelkleden en alle schalen waren van Portugees aardewerk. Het brood in de grote koperen jampan zag er ook mooi uit. De kinderen van de buren hadden het bestek, mes en vork, keurig in servetten verpakt en op een schaal gelegd.

feestje

Als opening van het buffetje een gepocheerde hele zalm met een hele neutrale zachte saus. Een garnering van komkommer en los erbij asperges. Voor zo’n grote zalm heb ik geen schaal. Ik gebruik een plank die groot genoeg is en bekleed die met alufolie. De zalm woog 3,5 kilo. Hij paste dit keer precies in mijn grote vispan. Ik pocheerde de hele zalm ongeveer 45 minuten in water waaraan toegevoegd een fles droge witte wijn, een ui, peper en zout en wat selderij en peterselie erbij. Belangrijk om de zalm eerst in het kookvocht te laten afkoelen voor je de huid verwijderd. Dat gaat stukken makkelijker als de vis koud is. Schuif de vis voorzichtig op een schaal of plank en stop in de buikholte twee sneden wit brood om de buik mooi rond te houden.

feestje

Dan een schaal intvissalade, kleine pijlinkvisjes, schoongemaakt en even gepocheerd in water met zout peper wat kruiden en een uitje. Even af laten koelen en dan paprika, heel dun gesneden bleekselderij, rode ui, olijven paprika, pepertjes erdoor mengen. Een dressing van olijfolie, citroensap, mosterd peper en zout

Een schaal pastasalade, kleine vlindertjes, al dente gekookt. Afgieten en mengen met fijngesneden spinazie, blokjes ham, erwtjes, tomaatjes, zongedroogde tomaatjes en olijven. Een dressing van olijfolie, citroensap, mosterd peper en zout.

feestje

Een rijstsalade met een Spaans tintje. De rijst gekookt met saffraan en wat Kurkuma zodat hij mooi geel wordt en daarna mengen met blokjes ham, erwtjes, rode en groene paprika en ragfijn gesneden rode peper. Een dressing van olijfolie, citroensap, mosterd peper en zout en een tikkeltje tabasco.

Verder bakte ik twee vleespasteien. Ik mag wel zeggen een gewilde klassieker op alle feestjes. Uit Luxemburg had ik drie grote stukken ham meegebracht; Prima ham, Marque National (een beschermde term in Luxemburg). De ham hebben we zelf gesneden en geserveerd op grote schalen gegarneerd met kleine augurkjes. Natuurlijk was er ook brood met twee soorten boter. Kruidenboter en een frisse tomaat/citroenboter. En tot slot een grote schaal met stukken meloen en een schaal met fruitsalade.

Het was een supergezellig feest. Er is flink gegeten en ook het welkomglas Champus (Poll Fabaire) was een groot succes.

Ach, het is even werken maar dan heb je ook een tevreden publiek!
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *