Lamsvlees met ansjovis en kappertjes…

lamsvlees met ansjovis, basilicum  en kappertjes 007

Vorige week vertelde iemand in onze personeelskamer dat hij, om echt te ontspannen, altijd een flink eind gaat hardlopen na het werk. Daarop volgden natuurlijk allerlei commentaar en andere ontspannende bezigheden, de één zakt voor de televisie, de ander gaat een blokje om fietsen, ook dansen en zelfs strijken werd genoemd. “En jij gaat natuurlijk iets lekkers koken”? werd mij gevraagd. “Dat je daar nog zin in hebt na een dag werken”. Ik had er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan, maar meestal vind ik dat inderdaad heel ontspannend. Het vlees snijden, de groenten schoonmaken, deeg kneden, bakken en braden zijn voor mij ontspannende bezigheden. Lekker met je verstand op bijna nul de snijboontjes door zo’n molentje draaien. Het vlees staat te stoven en verspreidt een heerlijk geur. We kletsen wat en eten laat. Dan nog een rondje met Hond Max en mijn boek uitlezen, een mooie ontspannende avond!

Ik maakte een stoofpotje van lamsvlees met ansjovis en kappertjes.

Lamsvlees met ansjovis en kappertjes:

Voor 4 personen
1 kilo lamsvlees (van de bout of schouder, zonder bot, in dobbelstenen gesneden)
wat olijfolie of boter
2 uien fijngesneden
3 teentjes knoflook, even pletten en fijnhakken
1 laurierblad, 2 stukjes foelie, 4 kruidnagels, peper
1 klein glas witte wijn, eventueel wat bouillon
1 biologische citroen in kleine partjes gesneden
1 eetlepel kappertjes ( even het zout eraf spoelen)
4 ansjovisjes, fijngehakt
een handvol verse basilicum

Verhit de olie in een grote braadpan en bak daarin de ui met de knoflook lichtbruin. Haal ze uit de pan en bak in dezelfde pan het lamsvlees even aan. Voeg ui en knoflook weer toe en blus af met de wijn. Doe nu de kruiden erbij en laat het geheel ongeveer 1 uur zachtjes stoven. Voeg eventueel wat bouillon toe.
Doe er dan de partjes citroen, de ansjovis, basilicum en kappertjes bij en laat alles nog zo’n 10 minuten stoven.

Erbij verse snijboontjes (gewoon zelf gesneden met behulp van zo’n ouderwets snijbonenmolentje), en Roseval aardappeltjes uit de oven.

Kopje espresso toe.

© ellen.

One thought on “Lamsvlees met ansjovis en kappertjes…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *