Courgettebloem?..

Ellen nam de foto in een ver verleden in de tuin van Floor: de Wilde Bertram. Bij het opschonen van het fotoarchief kwam ik hem weer tegen. Ik dacht even dat het een courgettebloem was, maar bij nadere beschouwing klopt dat niet. Wat het wél is blijft me voorlopig een raadsel.

De foto trok mijn aandacht omdat het hier in huis al weken over courgettes gaat. En dan niet zozeer over de vrucht, maar veeleer zijn de bloemen onderwerp van begeerte. Ellen wil er eten van maken naar klassiek Italiaans voorbeeld. Gevuld met gehakt, gevuld met rijst, en dan gestoofd in olie of boter.

De Jongste Bediende is dezer dagen druk doende zijn groententuin groeiklaar te maken. De akker ligt er puik bij en de aardappels kunnen gepoot. Ook de uien, de sjalotten en de prei mogen de grond in. De platte peterselie is voorgezaaid, de snijbiet nog niet.

Ellen bedacht dat de Jongste Bediende dan maar courgettes moest zetten. Het schijnt een gemakkelijk gewas te zijn, met mooie grote bladeren en uiteindelijk goed eetbare vruchten. En natuurlijk die begeerde bloemen. De Jongste Bediende dacht er evenwel anders over. Het gewas deed hem veel te veel denken aan zijn verleden als biologisch-dynamisch boer. En het werd veel te groot, en het woekerde, en de oogsttijd van de bloemen viel in onze vakantie, we waren er eenvoudig niet. En nog een heel stel argumenten meer bracht hij te berde…

Marleen laat het groentengedoe goeddeels over aan de Jongste Bediende, zij is meer van de rozen en de dahlia’s. Maar nu Ellen haar vertelde van de vegetarische variant van de gevulde courgettebloemen was haar belangstelling absoluut gewekt.

Enfin, hoe het afloopt lezer, je zult het nog horen. Ik heb me niet écht in de discussie gemengd. Ik dacht in eerste instantie, die Jongen doet dat nooit… Intussen zie ik een sprankje hoop voor Ellen gloren…

En natuurlijk mag de Jongste Bediende meeëten van de kostelijke courgettebloemen. Voor hem zijn ze dan gevuld met vlees!

© paul

2 thoughts on “Courgettebloem?..

  • Hallo Paul en Ellen

   Volgens mij is het een kalebas ( pompoen )

   wij hadden hem jaren geleden in onze tuin.

   Groetjes Maartje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *