Het etentje met vriend Jan en Ans; ik beschreef de bisque van garnalen al hier, maar het hoofdgerecht nog niet; bij deze dus!
Vriend Jan kreeg voor een speciale gelegenheid, een fles Oude Gueuze van Boon, jaargang 2006/2007, een bijzonder cadeau. Nu is Vriend Jan eigenlijk niet zo’n liefhebber van Gueuze maar zo’n speciale fles wilde hij toch wel eens heel goed proeven. Paul kwam op het idee om dan de “Kalfsswangetjes met Oude Gueuze” te maken en daar die fles bij te nuttigen…. Vandaar een Gueuzedinertje. Elke aanleiding om een fijn samenzijn te bedenken is er één; dit was wel een heel speciale!
Ik maakte de kalfswangetjes bijna zoals Chefkok Daphnis Abbeloos, Sous-chef van restaurant So te Aalst (B) zijn Kalfswangen in Oude Kriek, maar dan nét iets anders én … met Oude Gueuze dit keer…
- voor vier personen;
- 4 kalfswangen, schoongemaakt, (vet en vliezen verwijderen. Een goede slager prepareert de wangentjes al keurig, ik kocht de wangentjes diepgevroren bij de Sligro en moest zelf een en ander verwijderen. Een lastig klusje waar je een heel scherp mes bij nodig hebt.)
- wat boter, twee klontjes
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 3 dl Oude Gueuze van Boon
- 2 dl kalfsfond
- bouquet garni (tijm, laurier, peterselie)
- 2 teentjes knoflook
Snijd ui, wortel en bleekseldderij in grove stukken, stoof ze samen met de knoflook en het bouquet garni in de boter even aan. Kruid de kalfswangen met peper in zout en bak ze even om en om in boter. Doe dan de groenten en de kalfswangen in een stoofpot met deksel en giet de Gueuze en kalfsfond erover. Verwarm alles nog even en laat de stoofpot verder garen in een voorverwarmde oven op 180 graden. Als de wangetjes gaar zijn (ongeveer 1 1/2 uur) schep je ze op een bord en houd ze warm onder folie. Pureer de groenten in de saus en laat die even inkoken.
Voor de compote:
- 4 Granny Smith appels
- 1 dl appelsap
- 250 gram blauwbessen
- 1 kaneelstokje
- 2 eetlepels honing
- Doe alle ingrediënten in een pan en laat ze in ongeveer 15 minuten inkoken tot een mooie compote.
Doe alle ingrediënten in een pan en laat ze in ongeveer 15 minuten inkoken tot een mooie compote.
Wij aten er wat aardappelpuree bij en gegratineerde koolraap en de compôte. We dronken er natuurlijk ook nog Oude Gueuze bij, werkelijk een heerlijke combinatie!
Heerlijk, zacht vlees, smelt op je tong! Prima saus. Zó lust ik wel bier!
© ellen.
ik heb dit gerecht in amsterdam gegeten je weet niet wat je mee maakt.
nu zie ik het hier op de site staan nu kan mijn vrouw het ook maken bedankt.