Biber Salcasi…

slakken

Harissa betrekken we al jaren van onze Turkse slager in Helmond. We zijn grootverbruiker en bovendien nemen we met regelmaat af voor vrienden en kennissen. Voor de duidelijkheid, het betreft een Noord-Afrikaanse peperpasta, samengesteld uit rode pepers, knoflook, koriander, karwijzaad en zout. Een enkele keer maken we hem zelf, maar er is niks mis met de pasta die onze slager verkoopt. Het merk heet Le Phare du Cap Bon en het komt uit Tunesië. De saus zit verpakt in een tube en bevat 90 gram. De prijs is nog geen euro.

Onze slager zag al dat gedoe met die Noord-Afrikaanse saus al met al toch wat met lede ogen aan. En onlangs liet hij ons dan ook weten dat de Turkse keuken een uitstekend alternatief te bieden heeft. Ach, enig chauvinisme is hem niet vreemd.

Het betreft een pasta die de naam draagt Biber Salcasi, soms Kirmizi Biber Salcasi. Het wordt gemaakt van rode paprika’s of rode pepers. Er gaat zout bij, plantaardige olie en wat voedingszuur en dat is het dan.

We kochten aanvankelijk één potje en probeerden het uit. Geweldig spul… Het geeft smaak, eventueel scherpte, het geeft binding zoals ook tomatenpuree dat doet. De toepassingen zijn legio. Intussen zijn we er aardig aan verslingerd.

Het merk van onze biber heet Öncü, maar er zullen talloze andere producenten zijn. Ik ken ze niet. Onze pot bevat 370 gram en kost € 2,20.

Biber Salcasi kent twee verschijningsvormen. Staat er op het potje vermeld dat het Aci Biber Salcasi is dan heb je te maken met de scherpe vorm, gemaakt van rode pepers. De milde vorm heet Tatli Biber Salcasi en daarin worden zoete paprika’s verwerkt.

De Biber is geen vervanger voor de Harissa. Daarvoor verschillen de sausen te veel van elkaar. Maar alle twee zijn ze multi inzetbaar. Gisteren gebruikte ik de scherpe variant van de Biber in een Hongaarse Pörkölt. Maar je hoeft niet persé exotisch te koken om Harissa of Biber te gebruiken. Met een beetje fantasie pep je de meest simpele Hollandse kost op. Stooflapjes, boerenkool, aardappelpuree, snert, enzoverder-enzovoort. Enfin, bedenk maar. Neem in ieder geval de moeite om zo’n potje aan te schaffen (of anders een tube Harissa). Je doet er jezelf een groot plezier mee, reken maar van Yes!

© paul

6 thoughts on “Biber Salcasi…

 1. De tubes had ik al. Heb nu ook zo’n pot gekocht (moest wel weer even navragen welke nou ook alweer de pittige was -die wil ik)
  We gaan eens experimenteren met de pasta.

 2. Hoi Paul,

  Ik heb het vandaag in de bolognese saus geprobeerd ( de mildere versie ), en kan toch wel zeggen dat het echt smaakversterkend werkt! Lekker!

 3. Harissa van het zelfde merk is ook verkrijgbaar in blikjes. Inhoud hetzelfde, maar ik vind die blikjes zo leuk. En een stapel van die blikjes ziet er zo exotisch uit. Alleen daar loopt het water me al van in de mond. Lekker met lamsgehaktballetjes en verse korianderblaadjes. Dat ruikt! Nou ja en nog zoveel mee. En van mij mag het ook wel pit hebben.

  Groet!
  Prakkie

 4. O ja, de paprikapasta…: er zit veel verschil tussen de merken, is me door onderzoek onderhand duidelijk. Zowel in smaak, structuur als scherpte. Het is dus ook een kwestie van zoeken en proeven (en dat moet je leuk vinden, ik wel!) om de versie te vinden die het beste bij je smaak past. Ik had er pas een van Tucas. Mooie volle smaak, dikke saus.

  Opnieuw dag!
  Prakkie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *