Luxemburgse peren…

luxemburg oktober 2009

Wat hebben Luxemburgers met peren? We vragen het ons af, en we ondervroegen autochtonen. De antwoorden waren niet bevredigend…

Toch is de peer als verschijningsvorm signifikant in het Groothertogdom, om niet te zeggen prominent aanwezig.

De Luxemburgse eau-de-vie-de poire behoort tot de beste van de wereld. Elk van de 38 officiële alcoholstokers heeft hem in zijn repertoir. En in de buffetkast van de “goede kamer” prijkt de metalen peer, onmisbaar bij het nuttigen van het digestif na de zondagse maaltijd. Het worden er minder, maar je vindt toch nog volop Leiperen tegen de boederijen, vaak van majesteitelijke vorm en respectabele ouderdom. De perelaar als erfboom zie je in nagenoeg elke tuin. Bij een groot diner horen peertjes van aardappelpuree. Elke supermarkt, elke traitteur biedt ze aan. En dan is er perengebak, perenbrood en er zijn chocolaatjes gevuld met perendrank. Er bestaat een fruitbier met perensmaak en je vindt Luxemburgse sekt verrijkt met Poire Williams.

Het peertje hierboven troffen we er aan bij een bakker. Zelf gemaakt, van de beste amandelspijs. Daar was geen witte boon aan te pas gekomen.

Maar hoe het nou zit met de Luxemburgers en die peren blijft een vraagteken.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *