Gisteren was echt zo’n dag voor warme winterse soep; bij onze grootgrutter zag ik de erwtensoeppaketten de winkel uit vliegen. Op facebook kwam ik in bijna ieder bericht het woord erwtensoep tegen. Heel Nederland aan de erwtensoep dus. Ik twijfelde, soep zou het worden, maar erwtensoep? Paul had zin in bruine bonensoep, maar dat was geen optie want de bruine bonen dienen een nacht te weken.
Intussen las ik een aardige blog van Jelle Brandt Corstius over hoe de Russen hun barre winters overleven; Kou voor gevorderden. Dat artikel was de hint; Russische soep zou het worden, zure kool soep ofwel Kyslyje sjtsji. Ik maakte de soep al eerder, maar zoals dat gaat met soep, het wordt altijd net iets anders. Er zijn tientallen variaties mogelijk maar de basis is zuurkool. Liefst verse zuurkool uit een vaatje, niet die voorverpakte uit de super. Je kunt variëren met de bouillon, ik gebruikte runderbouillon, je kunt ook kip of varkensvlees gebruiken om bouillon te trekken. Ook met de groenten kun je variëren; prei toevoegen, wat meer tomaten, bleekselderij of stukjes knolselderij, noem maar op.
Gisteren maakte ik de soep als volgt:
Voor zeker 8 personen
- 500 gram runderschenkel, trek daarvan een krachtige bouillon
- 100 gram gerookte ham in kleine blokjes gesneden
- 1 Jezusworst uit de Jura in kleine blokjes gesneden (die had ik nog in de diepvries, je kunt ook een andere gerookte worst gebruiken)
- 500 gram zuurkool
- 3 tomaten
- 3 flinke aardappels, geschild en in blokjes gesneden
- 2 fijngesneden bosuitjes
- 2 fijngesneden wortelen
- 2 kleine tomaten, in kleine stukjes snijden
- 2 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
- flink wat versgemalen peper
- 50 gram boter (of, voor de echte liefhebbers; reuzel)
- 2 bekertjes zure room
- 5 eetlepels fijgehakte peterselie,
- 1 laurierblad, versgemalen peper, zout.
Maak bouillon van het rundvlees. als het vlees gaar is de bouillon zeven en het vlees apart houden.Verwarm de boter in een flinke soeppan. Snijd de zuurkool heel fijn. Bak de pancetta met de knoflook even zachtjes aan in de boter of reuzel. Voeg dan de zuurkool toe en laat die in de boter warm worden. Voeg al roerend de bosuitjes, de stukjes tomaat, wortelen, aardappelen en de kruiden toe. Bak even mee en zet het vuur laag. Voeg de bouillon toe, het vlees en de stukjes worst, en breng het geheel aan de kook.Laat de soep nog 20 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur, roer de peterselie erdoor en serveer de soep op voorverwarmde borden met een flinke dot zure room en een snee boerenbrood met gezouten boter.
Kopje espresso toe!
© ellen.
Ik week peulvruchten op voorhand en vries het in. Altijd geweekte bonen bij de hand dus. Nu wil ik eens gaan proberen ze gekookt en al in te vriezen.
Wat is een Jezusworst, als ik zo vrij mag zijn? Misschien zou Paul de lezers eens kunnen onderhouden over dit fenomeen….
@ Menno: Paul schreef er al eens over lees hier het artikel http://ministerieetenendrinken.nl/?p=6387
Dank, Ellen. Weet dat jullie blog gelezen en gewaardeerd wordt!
@ Anneke, gekookt en al invriezen gaart prima. Ik maak bonensoep altijd voor veel personen; soms gaat alles in één keer op, soms vries ik de rest in in kleine bakjes. Prima resultaat!