Petrus Winterbier 9…

Een kleine brouwerij is het niet, Brouwerij Bavik, gelegen in het West-Vlaamse Bavikhove. Een goed duizendtal Horecagelegenheden bedienen ze met hun brouwsels. En ze verslepen hun bier door heel Europa, met name de export naar Frankrijk neemt een grote vlucht. Ook in Nederland vindt je bier van Bavik. Zelden het (uitstekende) pilsner, maar de speciaalbieren kom je met enig zoeken regelmatig tegen. 

De bulk van de brouwerij wordt gevormd door het pilsner. Dat is voornamelijk een Belgische en Franse aangelegenheid. Maar daarnaast houdt de brouwerij er een aantal productielijnen op na van speciaalbieren, waarvan Petrus de bekendste is. (Ik kom dat in ieder geval het vaakst tegen.)

Zeven verschillende typen omvat het assortiment van Petrus. Allemaal goed, sommigen uitmuntend. Prijswinnaars op internationale concoursen zijn het. Kijk er naar uit en koop wanneer je in de gelegenheid bent!

Vandeweek dronk ik het Kerstbier: Petrus Winterbier 9. Een donker, amberkleurig bier van de hoge gisting. Degelijk winterbier, mede op smaak gebracht met winterse kruiden. Old spice, kaneel. Het geurt heerlijk.

Het bier smaakte me ook prima. Een tikkeltje van het fijne zoet van honing. (Ik las dat het iemand aan mede deed denken, een prima omschrijving.) Maar ook heeft het bier een mildbittere afdronk. En tussen die twee smaaksensaties nog een heel palet van andere smaken, maar nét niet teveel. Doorgaans koel ik speciaalbieren nauwelijks. Dit bier heeft echter baat bij een temperatuur van een graad of tien.

Enfin, het licht gedimd, extra houtblok op het vuur, lui onderuit in de oude fauteuil, sippend aan een glas Winterbier. Laat de Feestdagen maar komen…

Mooie verpakking overigens!

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *