Oelekan

oelek voor piendang ketjap

Wij zijn al jaren in het gelukkige bezit van een echte Oelekan; een mooie stenen vijzel, speciaal voor het fijnwrijven van de kruidenmengsels die in de Indonesische keuken heel veel gebruikt worden. Die mooie wrijfsteen kwam me vandaag dus goed te pas. Heel veel van de recepten van mevrouw Vuyk beginnen met het mengen en fijnstampen tot een mooie brij, van kruiden en specerijen. Het vlees wordt dan gemarineerd in deze kruidenpasta en vervolgens meestal gestoofd. Het vlees wordt in veel gevallen direct in de kruidenpasta met wat water, gestoofd. Zonder eerst aan te braden zoals ik meestal gewend ben. De kruidenpasta wordt omss wél even aangebakken in wat olie, vervolgens gaat het vlees erbij en wordt bedekt met water en alsnog gestoofd. Voor mij een echt andere manier van werken; maar het resultaat was prima.

Dit was de kruidenpasta voor het gerecht met het lamsvlees dat ik vandaag maakte;

 • 3 eetlepels uien, fijn gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, gesnipperd
 • 1 theelepel sambal trassie
 • 1 theelepel laos
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • stukje asem ter grootte van een walnoot
 • olie
 • en verder 500 gram lamsvlees
 • 2 eetlepels ketjap
 • 1 spriet sereh
 • wat zout
Wordt vervolgd…
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *