Ik wilde vandaag maar eens proberen me te verdiepen in de Indonesische keuken. Ik had me voorgenomen om een stoofschotel van rundvlees te maken met daarbij rijst en boontjes. Dus een portie rundvlees uit de diepvries gehaald, toch? Rundvlees? “Ah Shit”, zou Meneer Wat Eet Ons zeggen. Na ontdooien bleek het geen rundvlees maar, weliswaar hele mooie, lapjes, lamsvlees. Shit, dat komt ervan als je geen etiketjes op die blauwe diepvrieszakjes plakt met duidelijke aanwijzingen wat er zich in dat zakje bevindt! Al mijn plannen in de war gestuurd! Ik besloot gewoon stug tóch rundvlees te smoren en het lamsvlees dan maar te verwerken in een stoofpotje met kappertjes. Dat konden we dan later deze week eten. Dus snel rundvlees gekocht. Ik koos een recept uit het boek “Het groot Indonesisch kookboek”, van Beb Vuyk; Gestoofd vlees op z’n Atjehs.
- 3 eetlepels uien, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 3 theelepels sambal oelek
- 2 theelepels ketoembar
- 1 theelepel koenjit
- stukje asem ter grootte van een walnoot
- zout
- peper
- 500 gram rundvlees
- 1/6 blok santen
- 1 spriet sereh