… …eigenlijk had ik enorme zin in lamskarbonaadjes; kort, mooi rosé gebakken. Maar die waren allemaal op.(zie het verhaal dd 31/10/2012, Paul schreef er al over) We kochten toen ruim een kilo lamsvlees; het grootste deel was van de nek, maar er bleken ook nog wat schouderkarbonades bij te zijn. Onze slager kapt de stukjes in volgorde; ook bij een lam of schaap komt eerst de nek, dan de schouder, dan rib en dan haas… Rib- en haaskarbonaadjes zijn uitstekend om kort, mooi rosé te bakken of grillen. Schouder en nek zijn meer geschikt om te verwerken in stoofpotten. Van het vlees dat we in oktober kochten gebruikte ik de nekstukjes; wat overbleef waren een paar mooie schouderkarbonaden, die heb ik ingevroren. Deze schouderkarbonaadjes verwerkte ik vandaag in een stoofpotje.
Je zou dit vlees, zeker als het van een jong lam afkomstig is, gewoon kunnen bakken of grillen. Wij vinden het smakelijker om dit schoudervlees in stoofpotjes te verwerken. Vandaag pittig met een oosters tintje. Wie niet van heel pittig houdt gebruikt gewoon wat minder chilivlokken.
- voor twee personen
- 4 kleine schouderkarbonaadjes van het lam
- 2 kleine uien, gehalveerd in dan in ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
- 5 verse kleine, rijpe tomaten, in blokjes gehakt
- een scheutje tomatenpassata ( bv Mutti)
- 1 eetlepel chilivlokken
- 1 theelepeltje Raz el hanout
- 1 koffielepel gedroogde oregano
- olijfolie, peper en zout
- eventueel wat water
- vers gehakte peterselie en wat geraspte citroenschil