Pastarol gevuld met eekhoorntjesbrood

pastarol gevuld met eekhoorntjesbrood
Paul toonde al de foto met de geweldige oogst van gisteren; het is paddenstoelentijd! In Luxemburg zochten we vorige week vergeefs de bossen af, wel wat russula’s een enkele parasolzwam en wat onbekende paddenstoelen, maar eekhoorntjesbrood konden we niet vinden. Waarschijnlijk op de verkeerde plaatsen gezocht, noch steeds niet bekent genoeg met de biotoop daar, enfin; we gingen gisteren hier in onze eigen buurt op pad en hopla, een mand vol lekkers.
Een deel ligt nu te drogen, een deel heb ik op pekelwater met kruiden gezet. Daar schrijf ik later nog over. Vandaag maakte ik een pastarol gevuld met eekhoorntjesbrood.
Als ik zelf pastadeeg maak, maak houd ik altijd dezelfde hoeveelheid aan: 300 gram pastameel, 3 eieren wat zout. Dat is eigenlijk voor ons tweeën teveel. Ik heb dus maar de helft van dat deeg gebruikt. De rest heb ik versneden tot tagliatelle. Die ligt nu op een theedoek te drogen. De tagliatelle eten we morgen.

Het is wel een beetje werken dit gerecht, maar de korte tijd dat er verse paddenstoelen zijn te vinden maakt het zo bijzonder dat dat wel een beetje extra werk waard is. Je kunt deze pastarol ook heel goed van te voren klaarmaken en de oven het laatste werk laten doen. Ideaal voor een etentje met gasten!

Pluk geen paddenstoelen die je niet kent of die makkelijk met giftige exemplaren te verwarren zijn. Als je geen verse wilde paddenstoelen kunt vinden gebruik dan voor dit gerecht grotchampignons. 

pastarol gevuld met eekhoorntjesbrood

Maak eerst de pasta:
300 gram meel van harde tarwe
3 eieren
snuifje zout
De bloem op het werkvlak, kuiltje in het midden. In het kuiltje de eieren breken. De eieren even losroeren, en het zout erbij doen.
Kneed dan langzaam van binnen naar buiten, steeds een beetje meer bloem erbij tot je uiteindelijk een mooie deegbal hebt.
Laat het deeg een uur rusten onder folie.
Rol het pastadeeg uit. Met de pastamachine een paar keer stand 1 en dan steeds dunner. Met de hand en deegrol, uitrollen, weer opvouwen, uitrollen, enzovoorts.
Tot je een mooie dunne deeglap hebt waar je bijna de krant door kunt lezen!!!
Ik heb twee stukken gemaakt van 18 cm breed (breedte van de pastamachine) en 50 cm lang. (de rest werd tagliatelle, voor vier personen gebruik je al het deeg en maak je er vier lappen van)
Kook de pasta 3 minuten in kokend water, giet af in een vergiet en stort de pasta dan in een pan met koud water. ( Dit omdat je even tijd nodig hebt om de rollen te maken, als je de pasta zó zou wegzetten wordt het een plakkerige massa).

pastarol gevuld met eekhoorntjesbrood
De Vulling: voor vier personen (ik gebruikte de helft)

 • ongeveer 600 gram verse paddenstoelen bij voorkeur eekhoorntjesbrood
 • 2 uien en 2 teentjes knoflook fijn gesnipperd
 • 3 plakken gerookte ham of spek *) zie onder dit artikel
 • 300 gram gekookte ham, in dunne plakken, bewaar een paar plakken om op het deeg te leggen, de rest in blokjes door de vulling
 • 2 eetlepel olijfolie
 • 1/2 l room
 • veel peper en wat zout
 • wat boter
 • een beetje versgeraspte Parmezaanse kaas

Ui en knoflook even in de olie aanfruiten. De paddenstoelen in kleine blokjes snijden, en ook even mee fruiten. Laat het geheel zo’n 10 minuten stoven, flink peper en wat zout toevoegen en de room en dan nog zo’n tien minuten laten stoven. Je hebt nu een mooie smeuïge ragout.

pastarol gevuld met eekhoorntjesbrood

De pastarol maken; Vis de pastaplakken één voor één uit het water. Beleg het deeg met plakken gekookte ham en leg in het midden een streep van het paddenstoelenmengsel. Vouw de pasta dicht door de korte zijranden naar elkaar toe te klappen, en rol de pastaslurf op als een slakkenhuis.
Vul zo een hele ovenschaal met rollen gevulde pasta.
Giet er nog wat room over en strooi op de toppen wat klontjes boter en geraspte Parmezaanse kaas.
Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

pastarol gevuld met eekhoorntjesbrood
Dien op met wat Parmezaanse kaas en de saus uit de ovenschaal.

*) Ik verwerkte in dit gerecht gekookte ham omdat ik nog uitstekende gekookte ham in huis had. Je kunt deze pastarol ook heel goed gewoon helemaal vegetarisch houden en er geen vlees in verwerken. De paddenstoelen zijn al zo heerlijk dat er verder weinig smaakmakers bij nodig zijn. Veel peper, dat wel, paddenstoelen combineren geweldig goed met veel peper!

Kopje espresso toe.

© ellen.

 

 

5 thoughts on “Pastarol gevuld met eekhoorntjesbrood

 1. Ook ik had gisteren een formidabele boletenoogst: een wasmandje vol. Voornamelijk eekhoorntjesbrood maar ook netstekelige heksenboleet, oranje berkeboleet, denne-eekhoorntjesbrood en een uiterst vreemde boleet die in geen enkel boek van mij voorkomt.. Grijsbruine grauw hoed, ietwat geschubde stam. Eten kan ik die niet want er zit een soort schimmel op die razendsnel de hele paddestoel overwoekert. Ik heb er fotos van gemaakt toen de boleet nog vrijwel onaangetast was. Binnen een dag de paddestoel helemaal aangetast. Ook enkele van mijn boleten hebben dat. Ben jij dat ooit tegengekomen?
  Overigens schrijft Mark Janssen (auteur van “De Derde Jacht” over paddestoelen dat invriezen de beste methode is om zoveel mogelijk van de authentieke smaak te behouden. In Frankrijk kun je die ook uit de diepvries kopen.

 2. Nog wat: ik heb een aanzienlijk deel in een keer in mijn 8 verdiepingen hoge dehydrator gedroogt. Dat duurt pakweg 8 uur op 40 graden, maar het is toch snel voor zulke hoeveelheid. Ik heb mijn stock-voorraad nu wel bijeen voor dit jaar. Mocht je belangstelling hebben voor het apparaat; zaterdag kom ik naar Gemert.

 3. @Piet
  Volgende keer idd invriezen. Ken zelf het boek niet dat je noemt, maar poolse vrienden en mijn russische vriendin vriezen ze in. Met de volgende tip: kort onderdompelen in kokend water voor het invriezen en geheel niet gesneden. Ontdooien kost tijd, mijn russische vriendin zet ze zelfs eerst in de koelkast, bij voorkeur op een bord, gebruik geen keukenpapier of zo, niet deppen. Ingevroren zijn ze ongeveer 2 maanden te gebruiken, zonder te veel smaakverlies. Voeg eventueel zout toe aan het water waarin je ze onderdompelt. Hoeveelheden weet ik niet, kan ik wel vragen,… maar dit is echt ok… dille, peper, zout, ui, zure room en rauwe ham (welke je maar wil maar heel matig) … niet snijden stoven in mandje, na 20 minuten,,, in koekenpan al gebakken ui fijngesneden, op hoog vuur alles bij elkaar en even kort stampen, totaal alles op het vuur niet langer dan 1 minuut.

  Dit kan je zo eten, gebruiken als vulling, maar ook als de smaakmaker voor aardappelpuree… het laatste vind ik een aanrader.

 4. Even na gevraagd
  Одна и Одна и Одна на три
  1 + 1 + 1 is drie. Verwijst naar de verhoudingen: ui, rauwe ham en zure room zelfde hoeveelheid en de paddestsoel 3x zoveel. Zouden er 2 ondersteunde ingredienten zijn was het 2, bij 4 telt het op tot 4. Dom van mij, gewoon een vuistregel bij bijna elk gerecht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *