Spaghetti met Bolognesesaus…

spaghetti

U komt met honderden tegelijk op dit weblog, u zoekt een recept en vindt hele verhalen. Tja, zo gaat dat hier. Wij schrijven niet alleen Kerstrecepten maar proberen vooral ook onze dagelijkse maaltijd te beschrijven. Vaak compleet met productinformatie. Soms zijn we zo enthousiast over iets dat we er echt over moeten schrijven. Soms stemmen producten ons zo droevig dat we er ook iets over schrijven. U moet er maar een beetje aan wennen. Wij doen ons best om in ieder geval zo eerlijk mogelijk te schrijven over ‘Eten en Drinken’. Ons idee is ook dat je vaak meer geniet van een simpele, met liefde klaargemaakte, stoofpot samen met goede vrienden, dan van een chique driestrerrenmaaltijd in een opgedrongen gezelschap.

Kerst is altijd iets aparts. We willen iets moois, iets extra lekkers, op tafel, een mooie fles wijn erbij. Ik hoop dat u op dit weblog kunt vinden wat u zocht. Ik hoop ook dat u zich kunt vinden in onze algemene stelregel over eten en drinken ; Koop de beste, eenvoudige seizoensproducten, zo dicht mogelijk uit uw buurt, liefst biologisch. Dat spaart in ieder geval het millieu (foodmiles) en meestal uiteindelijk ook uw portemonee

Ik zal de komende dagen nog een aantal Kersttip en -recepten proberen te beschrijven maar vandaag gewoon ons gewone eten van alledag; spaghetti Bolognese, simpel, maar voor een met zorg klaargemaakt bordje spaghetti mogen ze mij midden in de nacht wakker maken!

Er zijn honderden recepten voor spaghetti Bolognese maar er zijn een aantal producten die deze maaltijd tot een succes maken; Goede pasta, mooi gehakt, een superui, wat knoflook, de beste zongerijpte tomaten, geduld, liefde en tijd.

Over die pasta eerst maar eens; de beste pasta is gemaakt van harde tarwe. Vraagt dus ook een iets langere kooktijd. Voor spaghetti Bolognese gebruik ik meestal een vrij dikke spaghetti; No 12 van De Cecco, hebben wij verkozen tot, voorlopig, de beste die wij kennen. Die De Cecco-pasta is inderdaad ook iets duurder, maar als ik goed kijk in de supermarkten is het verschil tussen de ‘hele dure’, of de ‘hele goedkope’ ongeveer één Euro. Probeer dus voor die ene Euro meer eens een hele Goede pasta!

 • vul een grote pan met water en breng dat aan de kook
 • doe de pasta in de pan en voeg meteen een flinke schep zout toe ( niet bang zijn voor zout, géén olie toevoegen dat komt straks pas. Goede pasta heeft dat ook niet nodig)
 • zet een kookwekker en proef nét voor het einde van de kooktijd, de pasta moet nog wat beet hebben
 • giet de pasta af en giet er dan wat olijfolie van goede kwaliteit over.
 • dien de pasta meteen op met de saus, en meteen is ook echt meteen. Pasta kan niet wachten!!!

Och, en die Bolognesesaus, dat kan op allerlei manieren; de één wil dit, de ander zweert bij dat. Mijn regel is dat deze saus in ieder geval gemaakt moet zijn met;

 • biologisch, ongekruid gehakt, half om half, een beetje vet mag best
 • wat olijfolie
 • Verder gaan er de beste zongerijpte tomaten in deze saus. Vaak moeilijk vers verkrijgbaar. Een blik tomaten is meestal te verkiezen boven een paar droge, zure, verse tomaten.
 • een flinke ui en een paar teentjes knoflook
 • een pepertje mag best
 • een scheutje wijn ook, maar is niet noodzakelijk
 • een paar stukjes pancetta of goed gerookt spek kan ook nog…

spaghetti

Ui en knoflook even aanfruiten in de olijfolie. Spek erbij en even meebakken. Het gehakt toevoegen en rulbakken. Dan afblussen met wijn en tomaten. Eventueel wat bouillon en een eetlepel tomatenpuree erbij voegen en dan vooral heel rustig laten pruttelen tot de saus mooi ingedikt is. Reken een uurtje zeker.

Kook intussen de pasta en giet ze af. Zorg dat alle gasten aan tafel zitten. Schik de pasta op een mooie schaal en schep de saus in het midden op de pasta. Serveer er wat zelfgeraspte Parmezaanse kaas bij en een goed glas wijn.

Iedereen zal tevreden zijn! Kopje espresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *