Pasteitje met Hollandse garnalen…

pasteitje met garnalen

Op de markt kochten we 1 kilo ongepelde Hollandse garnalen. Paul heeft ze meteen gepeld en een bouillon getrokken van de schillen. Deze ongepelde garnalen zijn stukken lekkerder dan de voorgepelde garnalen en nog eens “duurzaam” ook. Deze garnalen zijn niet op-en-neer naar Maroko gevlogen om daar gepeld te worden! Gewoon even zelf doen en je wilt nooit meer iets anders!

Bovendien kun je de schillen gebruiken om een mooie garnalenbouillon te maken.Dat gaat heel simpel: Doe de schillen in een ruime pan met water met een sjalot, wat selderij en laat dit 30 minuten zachtjes koken.
Draai dan de schillen door een passevite. Het gaat erom dat de sappen van de koppen en lijfjes er uit geperst worden.
Giet het vocht tijdens het draaien ook door de passevite.
Zeef de bouillon heel zorgvuldig, eerst door een puntzeef, dan nog een keer door een doek. Je kunt deze bouillon heel goed in de diepvries bewaren. Je kunt er ook een bisque van maken, prima soepje voor de kerstdagen.

Vandaag maakte ik een pasteitje gevuld met wat roux met deze garnalen. Een mooi gerecht, hoewel ik vind dat het als voorgerecht in het kerstmenu wel wat zwaar is. Beter lijkt me om deze pasteitjes te serveren tijdens de kerstbrunch of -lunch.

Voor vier personen, maak je een roux van:

  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 400 ml bouillon (gebruik de garnalenbouillon)
  • een scheutje room
  • peper en zout en een bosje fijngehakte verse platte peterselie

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Doe er de bloem in één keer bij en roer tot alle klontjes verdwenen zijn. Giet er dan de helft van de bouillon bij en roer met een garde tot je een gladde massa hebt zonder klontjes. Giet er dan beetje bij beetje de rest van de bouillon bij. Blijf steeds goed roeren. Voeg zout en peper toe en laat de roux even zachtjes doorkoken.

Verwarm intusssen de pasteibakjes (kant en klaar gekocht, of zelf maken van bladerdeeg) Voeg nu wat room bij de roux, de gehakte peterselie en de garnaaltjes. Verwarm nog even maar laat de ragout niet meer koken.

Wij aten de pasteitjes vanavond als hoofdgerecht met een salade erbij, en natuurlijk een kopje espresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *