PIJLINKTVIS SCHOONMAKEN…

Natuurlijk kun je pijlinktvis schoongemaakt kopen. Er zijn echter een paar redenen om dat niet te doen. Schoonmaken is handwerk, dus duur. (De prijs verdubbelt in sommige gevallen!) Schoonmaken gebeurt zelden echt zorgvuldig. (Zelf meegemaakt, je moet er dan alsnog aan werken.) Bij industriëel schoonmaken wordeen soms chemische middellen gebruikt, bij voorbeeld om de huid makkelijker af te pellen. In Europa is er voldoende contrôle, maar koop je uit exotischer plaatsen dan wil het nog wel eens fout gaan. Doe het dus gewoon zelf: het is niet moeilijk, gezonder en stukken goedkoper. Het gaat als volgt:

1. Neem de kop in de ene hand en het lijf in de andere. Trek aan de kop, die laat gemakkelijk los samen met de melkachtige ingewanden. De ingewanden gooi je weg. Wel kun je eventueel de inktzakjes bewaren (sommige recepten vragen daarom).

2. Snijd de tentakels van de kop, net onder de ogen, en gooi de kop weg. Knijp de harde bekachtige mond uit de holte van de tentakels en gooi weg.

3. Steek hand of vinger (naar gelang de grootte van het beest) in het holle lijf en haal de plasticachtige balein eruit en ook de zachte witte hom of kuit.

4. Trek het dunne paarsachtige velletje van huid en vinnen en je houdt een mooi wit zakje over. Spoel de zak met water. ‘t Is even oefenen, maar al snel zul je merken dat het een makkelijk karwei is. De inktvisjes eergisteren waren zo klein dat ik er met mijn plompe vingers niet in kon. Ik heb in dit geval de inktvis in de lengte open gesneden. Zo hield ik als het ware lapjes over, goed schoon te maken en prima te verwerken.

© pau

Please follow and like us:

2 thoughts on “PIJLINKTVIS SCHOONMAKEN…

  1. Dag Cindy;

    Ik weet dat men soms bij het schoonmaken (ook in de industrie) de hom en kuit laat zitten, en het dus kennelijk vervolgens mee verwerkt in het gerecht. Het kan dus geen kwaad.
    Recepten waarin specifiek sprake is van hom en kuit van de pijlinktvis ken ik niet, heb ik niet kunnen vinden.
    Ikzelf haal het spul er altijd uit, ik vind het een niet zo prettig mondgevoel geven bij het uiteindelijk resultaat.

    Groet, Paul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *