Tijdens onze vakantie bezochten we onder andere het bovenste deel van Auvernge. In alle winkels lagen ze te koop: de linzen uit Puy. Ze zijn wereldberoemd en hebben ook een echte AOC, ofwel Appelation d’ Origine Controlée. Dat wil zeggen dat er allerlei eisen gesteld worden aan manier van telen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook het gebied waar de linzen geteeld worden is strikt afgeperkt. Groene linzen uit Puy zijn gewoon echt lekkerder dan welke ook. Ze worden niet plakkerig, zacht of melig. Ze behouden vorm en stevigheid tijdens het koken en zijn daarom goed in salades te verwerken. Bovendien hebben ze een uitgesproken lekkere, pittige smaak. Natuurlijk namen we een paar pakken van deze superlinzen mee naar huis. Ze zijn overigens hier in Nederland ook wel te koop bij de betere groentenhandel of natuurvoedingswinkels.
Vanavond maakte ik ze als volgt klaar;
voor twee personen:
1 kop linzen (een koffiebeker)
6 koppen water
1 teentje knoflook, geplet en in stukjes gehakt
75 gram ontbijtspek of panchetta in dobbelsteentjes gesneden
klein beetje olijfollie
wat vers gehakte platte peterselie
Smoor de knoflook even in de olijfolie en voeg linzen en water toe.
Laat de linzen zo 30 tot 35 minuten zachtjes koken. Giet eventueel overgebleven water af.
Bak de spekjes in een pan en roer ze door de linzen.
Strooi er wat verse peterselie over.
Je zou er inderdaad je eerstgeborenrecht voor inruilen!
Wij aten er vanavond schouderkarbonaden bij van de Sumiranvarkens. Even gestoofd met een flinke ui, wat witte wijn, bouillon en mosterd uit Beaune.
En een salade van witte kool met wat olijven, een fijngesneden uitje, koreander, een paar tomaten.
En natuurlijk een kopje espresso toe!
© ellen.