Bossche bollen…

 

bosche bol 012

Moorkoppen kenden wij niet. Nooit van gehoord ook…
Bossche bollen daarentegen des te beter. Je vindt ze overal in Oost Brabant.
De stamvader van een deel van Eupotours bakte vroeger de beste van ons dorp, maar ook andere bakkers lieten zich niet onbetuigd. En dat is nog zo.
De enige echte Bossche bol komt evenwel uit ‘sHertogenbosch. En wel van bakker De Groot aan de Stationsweg. Dat is al heel lang zo, en dat zal nog lang zo blijven. En of ze bij De Groot de mythe zelf gecreëerd hebben weet ik niet, maar het is in ieder geval een alom geaccepteerd gegeven.

Een paar dagen geleden sjokten wij weer eens door Den Bosch. Het was guur in de stad.  Ik had een paar nieuwe schoenen nodig en normaal slaagde ik altijd, ik kocht al jaren bij dat adres. Die dag dus niet..
Om dan toch niet onverrichter zake huiswaarts te keren schaften we wat lekkere dingen aan. Kleine figuurtjes van eendenmousse, Bossche beuling, kleine braadkippetjes en natuurlijk een paar Bossche bollen.

We moesten nog een aardig eindje omwandelen voor het gebak, we hadden verder niks te zoeken in het Stationskwartier. En dat was vroeger ook al zo. Ik studeerde ergens aan de andere kant van de stad, maar voor de Bossche bollen liep ik een paar kilometer om.

Wat maakt die Bossche bollen nu zo bijzonder?
Op de eerste plaats de chocolade. Mooi donker, niet versuikerd, een tikje plastisch. Het chocoladelaagje brokkelt niet weg bij het eten. Dan de slagroom. Échte slagroom en niet te zoet. Smaakt heerlijk vol en niet vet (maar is dat wel).
En de soes is gewoon goed. Niet te hard, niet te zacht, niet te dik.

Ach, er zullen in den lande beslist bakkers zijn die er ook iets heel moois van maken, ik twijfel er niet aan.
Maar Bossche bollen komen nu eenmaal van bakker De Groot. Zo zit dat.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *