Estivale van Rulles…

Voordat ik mijn Orvalartikel publiceer nog even dit: (Ellen begint te brommen: Sinds 2006 beloof je het definitieve verhaal over Orval. Mogen we ervan uitgaan dat het medio 2016 wordt gepubliceerd?) Enfin…

Die uit het Verenigd Koninkrijk en die uit de U. S. of America zijn gek op Belgische bieren. Het is een trend die zich ontwikkelde in de jaren negentig van de vorige eeuw, maar die de laatste jaren een explosieve vorm heeft aangenomen. Ze kopen ons cultuurgoed weg. Goed voor de Belgische brouwers, minder voor de Plaatselijke Liefhebber die ik ben.

De laatste keer dat we aan de Rulles brouwerij waren lazen we drie Engelse nummerborden, twee Italiaanse en één Belgisch nummerbord op de parkeerplaats. Ook al is het daar een microbrouwerij in het midden van niemandsland, de liefhebbers weten Rulles te vinden. En ik gun het ze van harte hoor. Wat goed is verdient aandacht. Wel verwacht ik een beetje zorgvuldigheid in de omgang met ons cultuurerfgoed!

Op Engelstalige webfora vind ik recenties over het “nieuwe” bier van Rulles. En doorgaans beschrijft men dat bier dan alsof het een concurent zou zijn van de andere grote bieren van Rulles, van de Grande Dix, van de extra gehopte Tripple. En dan komt dat nieuwe bier er een stuk minder goed af. Wat een onzin! Je vergelijkt appels niet met peren, noch pruimen met abrikozen of garnalen met krab (om maar eens wat dwarsstraten te noemen).

Het “nieuwe ” bier van Rulles heet Estivale. Het is een Saison-bier. Je mag dat vertalen met seizoensbier, maar het is meer. De naam Saison staat ook voor een biertype (bierstijl). Het betreft een bier van de hoge gisting, van oorsprong gebrouwen in de late wintermaanden van de laatste resten graan. Het bier dient licht-zurig te smaken, bitter, kruidig, fruitig en droog. Het bier werd oorspronkelijk bewaard tot in de zomer, om te gebruiken als verfrisser bij de oogst op het land en het feest daaropvolgend. Het is geen zwaar bier, 6 % alcohol max… Een echte dorstlesser dus.

Estivale van Rulles bezit al die eigenschappen, je kunt zeggen dat het een type-zuiver bier is. Maar wel een van de beste kwaliteit. Ik vond het bier de laatste keer dat we in Luxemburg waren. Ik kocht drie 70 cl. flessen en nodigde bij thuiskomst Vriend Jan uit voor en proeverij. We waren het vrij snel eens: keurig bier! Dit bier zullen we nog vaker drinken, bijvoorbeeld na een verhitte aardappeloogst (of zoiets…).

  • Dat bier van Rulles is in Nederland (en ook in Vlaanderen) nauwelijks te vinden. Ik blijf erover schrijven, iemand moet het toch doen…
  • Saisonbieren vind je zo nu en dan wel in de Nederlandse schappen. Probeer het gerust eens uit. Bedenk dat je een fris bier koopt, maar anders dan een gewoon pilsner. En dat Saison van Rulles spant wat ons betreft voorlopig de kroon!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *